Tuča u Samsungu: Koga štiti inspekcija?

Povodom incidenta, koji se nedavno dogodio u beogradskom ogranku firme Samsung electronics Austria, i kojim su brzo prestali da se bave mediji, ali svojim repovima nije prestao da uznemirava uobičajenim kanalima o detaljima informisane građane, u Ministarstvu rada i socijalne politike Srbije je Ekonomskim Vestima rečeno da je „kod poslodavca u toku postupak utvrdjivanja odgovornosti za incident koji se dogodio, da su strane u sukobu fizički razdvojene i da je postupak medijacije između pravnih zastupnika-advokata dve strane u sukobu u toku i da je poslodavac u obavezi da inspekciji rada dostavi izveštaj o rezultatima postupka medijacije“.

„Više informacija o konkretnom slučaju inspekcija rada nije ovlašćena da daje, sve u cilju zaštite podataka“, navodi se u odgovoru ministarstva našem portalu i dodaje se da je nadzor Inspekcije rada u Samsungu izvršen 30. oktobra ove godine „po konkretnom zahtevu zaposlene M.M.“.

Na pitanje Ekonomskih Vesti da li su u istoj firmi registovani slučajevi zlostavljanja zaposlenih i ranije i da li je Inspekcija rada na to reagovala, Ministarstvo rada kaže da je Inspekcija rada prvi put intervenisala kod istog poslodavca 22. oktobra ove godine povodom incidenta koji se dogodio 20. oktobra.

Tom „prilikom je utvrđeno da se kod navedenog poslodavca poštuju procedure zaštite od zlostavljanja na radu predviđene Zakonom o sprečavanju zlostavljanja na radu. Utvrđeno je da poslodavac ima uredno podeljena obaveštenja o zabrani zlostavljanja na radu i izvršene edukacije iz te oblasti, kao i usvojenu politiku kompanije i razrađene procedure zaštita“.

Ministarstvo rada, međutim, dodaje da je utvrđeno i da je kod navedenog poslodavca „bio jedan slučaj zahteva za zaštitu od zlostavljanja u toku 2013. godine koji je uspešno rešen posredovanjem“.

Na pitanje Ekonomskih Vesti da li je, prema nalazima Inspekcije rada, verbalno i fizičko nasilje nad radnicima učestalo i kakve su preporuke Ministarstva rada s tim u vezi, ministarstvo je odgovorilo da “evidenciju o slučajevima fizičkog i verbalnog nasilja na radnim mestima ne poseduje inspekcija rada, jer se radi o povredama javnog reda i mira i istu treba da vodi policija“.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com