Živković: Dolaskom Vučića na vlast Asomacum doživljava renesansu

Predsednik Nove stranke Zoran Živković pozvao je premijera Srbije Aleksandra Vučića da podnese ostavku jer, kako tvrdi, nije govorio istinu o firmi Aomacum, koja je u vlasništvu njegovog brata Andreja, navodi se u saopštenju Nove stranke.

„Da podsetim, Vučić je tvrdio da je ’to sređeno’ još 2009. godine, iako je firma osnovana tek 2010. godine, za vreme prethodne vlasti. Tada je rekao i da su mu se izvinjavali Boris Tadić i Miki Rakić, što je Tadić demantovao. Dakle, ili laže Vučić ili laže Tadić, ili lažu obojica, ili neko pored njih“, rekao je Živković.

Nova stranka tvrdi da je na legalan način došla do dokumentacije, iz Tužilaštva, koja se odnosi na osnivanje firme Asomacum i na njen život do pre šest meseci. U njima se navodi da je firma Asomacum osnovana 12. februara 2010. godine, a da je Poreska uprava 29. decembra te godine kontaktirala Andreja Vučića jer nije plaćen porez. Tada je Vučić tvrdio da firma nije otvorena na njegovu ličnu kartu.

„Taj dokument bio je povod za sadašnjeg v.d. direktora Poreske uprave da kaže da je već tada sve bilo rešeno, jer je utvrđeno da je lična karta falsifikat. Naravno da Poreska uprava ne može da utvrđuje šta je falsifikat. To utvrđuje sud i jedino sud. Posle godinu dana, Agencija za privredne registre (APR) utvrđuje da to privredno društvo nije prijavilo porez i podnosi prijavu za privredni prestup. O tome takođe posedujemo dokument. Na osnovu toga Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu 4. oktobra 2011. godine podnosi optužni predlog protiv Andreja Vučića i firme Asomacum“, kazao je Živković.

Predsednik Nove stranke rekao je da je firma Asomacum doživela renesansu od kako je Aleksandar Vučić došao na vlast.

„Interesantno je ako pogledate hronologiju dešavanja u firmi Asomacum, videćete da firmi baš i nije išlo dobro sve dok Aleksandar Vučić nije dospeo u vrh vlasti. U početku su se pokretali neki postupci, utvrđivale činjenice, a onda se dešavaju izbori i počinje renesansa za Asomacum“, rekao je Živković.

„Gle čuda, 18. februara 2013. godine Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu odustaje od gonjenja i o tome obaveštava sud. Privredni sud 4. marta 2013. godine obustavlja privredno-kazneni postupak protiv okrivljenih ‘Asomacum’ i Andreja Vučića na osnovu toga što je Tužilaštvo zaključilo da se tu radi o falsifikatu. Ponavljam da ne postoji nikakva nadležnost tužilaštva da utvrđuje da li je nešto falsifikat ili nije, za to je nadležan sud, a sud nije sproveo adekvatan postupak o tome“, rekao je Živković i dodao da se i danas Andrej Vučić u bazi APR-a vodi kao stopostotni vlasnik firme Asomacum, iako je tek 31. oktobra 2014. godine, nedelju dana nakon skupštinske rasprave kada je to postala javna tema, podneo zahtev za brisanje.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com