Unapređenje ekonomske saradnje Srbije i Afričke unije

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i predsedavajuća Komisiji Afričke unije Nkosazana Dlamini-Zuma potpisali su danas Memorandum o ekonomskoj saradnji Vlade Srbije i Komisije Afričke unije.

Dačić je na konferenciji za novinare u Palati Srbija nakon potpisivanja ovog dokumenta istakao da su poseta Zume i potpisani memorandum istorijski događaj.

Naši odnosi bazirani su na tradicionalnom prijateljstvu bivše Jugoslavije i država Afrike, podsetio je on i izrazio spremnost Srbije za izgradnju partnerskih odnosa.

Dačić je preneo zahvalnost afričkim državama na podršci teritorijalnom integritetu Srbije.

U razgovoru je konstatovan napredak saradnje Srbije sa Komisijom Afričke unije, a posebno nastavak uspešnog političkog dijaloga na visokom nivou i spremnost za razvijanje ekonomske saradnje.

U tom cilju je i potpisan Memorandum o ekonomskoj saradnji, kojim su predviđeni programi saradnje u oblasti poljoprivrede, nauke i obrazovanja, farmaceutske industrije, infrastrukture i drugih oblasti od zajedničkog interesa.

Zuma je iskazala zahvalnost na tradicionalnom gostoprimstvu, i istakla da je Afrika imala sjajne odnose istinskog prijateljstva i solidarnosti sa Jugoslavijom, ali i sa Srbijom, koja je naslednica SFRJ.

Ona je iznela nadu da će Srbija biti jedna od država koje će investirati u Afriku, i ocenila da je današnjim potpisivanjem Memoranduma počela nova faza u odnosima Srbije i država Afrike.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com