Uvedene crne i bele liste za građevinare

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović predstavila je liste izvođača radova po kojima se 327 firmi nalazi na beloj, a 213 firmi na crnoj listi.

Mihajlovićeva je na konferenciji za štampu saopštila da od ukupno 540 firmi 87 čine firme koje nemaju nijednog zaposlenog. A, 398 firmi, od kojih se pojedine nalaze i na beloj listi, imaju dug od 67 miliona evra.

Prema njenim rečima, bele i crne liste će se revidirati svakihamesec i po dana, sa ciljem da se preduzeća podstaknu da poštuju rokove, kao i obaveze prema državi i radnicima.

Firme koje su upisane na crnu listu neće moći da učestvuju u projektima koje finansira država.

Mihajlovićeva je najavila da bi do polovine 2015. godine trebalo da bude napravljen softver koji će automatski menjati pomenute spiskove.

Takođe, ona je upozorila na to da u građevinarstvu „na crno“ radi između 30 i 40 hiljada radnika.

Prema njenim rečima, najbolje rangirana preduzeća su: JP „Putevi Srbije“, „Simens“, JKP „Beograd-put“, HP „Kablovi“ iz Jagodine, „Naisus“ iz Niša, Institut za puteve a.d., „Putevi Užice“, preduzeće AD „Vojvodinaput“, JKP „Novi Sad“, „Lafarž“…

Najlošije rangirani su: GP „Mostogradnja“, „Gea constructions“ d.o.o. Pukovac, GP „Partizanski put“, Preduzeće za puteve Beograd, „Vizus“ iz Beograda, „Inter-kop“ iz Šapca, „Gemaks“ iz Beograda, „Planum“…

Mihajlovićeva je poručila da će 2015. godina biti godina gradnje u Srbiji, s obzirom na to da će se masovno graditi infrastrukturni objekti, a realizovaće se i ranije najavljena jeftina stanogradnja u saradnji sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Ona je ukazala na to da će u narednom periodu biti utvrđeni kriterijumi za ocenu kvaliteta izvedenih radova, pri čemu privatne i državne firme neće biti isto tretirane, s obzirom na to da su u povoljnijem položaju preduzeća koja dobijaju pomoć od države.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com