Više od 6,5 milijardi evra će biti uloženo u zelenu infrastrukturu

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović izjavila je danas da je upravljanje životnom sredinom izuzetno finansijski izazovno, a da su Vlada Srbije i resorno ministarstvo tu da pruže pomoć i podršku u cilju dostizanja standarda EU u ovoj oblasti kroz usklađivanje domaćeg sa evropskim zakonodavstvom do 2018 godine.

otpad

Božović je prilikom predstavljanja projekta “Sakupi, Baci, Recikliraj” u Arilju, koji je ujedno pilot projekat po čijoj će se metodologiji vršiti primarna separacija otpada i u ostalim lokalnim samoupravama širom Srbije, istakla da reciklažna industrija u Srbiji u ovom trenutku zapošljava na desetine hiljada radnika, a njena vrednost se meri u milijardama dinara.

Prema njenim rečima „zelena ekonomija“, odnosno industrija zasnovana na principima očuvanja životne sredine, poseduje potencijal koji bi Srbiji mogao da donese na hiljade novih radnih mesta i privuče značajne investicije.

Takođe, Božović je naglasila da će samo vrednost investicija u zelenu infrastrukturu za Srbiju iznositi više od 6,5 milijardi evra, od čega će sektor upravljanja otpadom zahtevati jednu milijardu evra investicija.

Šef IMG kancelarije u Beogradu Per-Olof Olofson je, obrazlažući razloge za izbor ove opštine za početak projekta, naveo da Arilje, kao deo regiona za upravljanje otpadom Duboko, ima obrazovano stanovništvo sa jakim poslovnim interesom sa jedne strane, dok je, sa druge strane, Vladi Srbije i Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine potrebno planiranje investicija u ovoj oblasti u svakoj opštini.

Olofson je dodao da će se rezultati ostvareni u Arilju pažljivo pratiti, a sve u cilju uspostavljanja metodologije koja bi bila adekvatna i za ostale opštine širom Srbije.

Prvi sekretar Ambasade Kraljevine Švedske u Srbiji Tomas Nistrom rekao je da je projekat u Arilju deo švedske podrške jačanju poslovanja regionalne deponije Duboko, kao i da se nada da će više opština u regionu uskoro moći da sledi primer Arilja.

Separacija otpada iz domaćinstva je kamen temeljac modernog upravljanja otpadom u EU i, ukoliko je uspešna, može značajno da smanji količinu otpada koja se odlaže na deponiju, ukazao je Nistrom.

Projekat “Sakupi, Baci, Recikliraj” sprovodi opština Arilje, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine, uz podršku Švedske razvojne agencije za međunarodnu saradnju (SIDA) i međunarodne organizacije IMG.

Program separacije otpada na mestu nastanka u Arilju jeste pilot projekat na osnovu čijih će iskustava resorno ministarstvo planirati uvođenje separacije otpada na mestu nastanka u svim ostalim lokalnim samoupravama Republike Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com