Vučić: EU politiku prema migrantima sprovodićemo kao lojalan partner

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas molbu Evropskoj uniji da uspostavi jedinstvenu politiku prema migrantima, koju će naša zemlja poštovati i sprovoditi, kao lojalan partner.

vučić

Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa evropskim komesarom za humanitarnu pomoć i upravljanje vanrednim situacijama Hristosom Stilijanidesom, ocenio da bi bilo veoma loše da nema jedinstvene politike EU po ovom pitanju i da se sprovode jednostrane mere.

Kada predstavnici pojedinih zemalja kažu da ne primaju pripadnike nekog naroda, potrebno je da se o takvom stavu postigne dogovor na nivou Unije, ili bar da na vreme Srbija bude obaveštena o tome kako bi mogla da reaguje, naglasio je premijer.

On je ukazao na to da izbeglička kriza i dalje traje, s obzirom na to da je juče u našu zemlju ušlo 2.887 migranata, dok prosečni broj izbeglica na dnevnom nivou iznosi 2.500.

Vučić je evropskom komesaru preneo zahvalnost na značajnoj pomoći koju je Unija tokom izbegličke krize pružala Srbiji, kao i na odluci EU da otvori Kancelariju za humanitarna pitanja u Beogradu.

Srbija će, kako je podvukao, svaki zadatak koji dobije od EU uspešno obaviti kao ozbiljna i odgovorna zemlja, štiteći pri tom prava migranata i poštujući ljudska prava, ali i činiti ono što je dogovoreno i što je ukupna politika Unije.

Prema njegovim rečima, Srbija je samo tranzitna država za migrante, dok je njihova krajnja destinacija Holandija, Nemačka, Švedska i druge visokorazvijene zemlje.

Takođe, Vučić je iskazao zahvalnost Stilijanidesu, odnosno njegovoj zemlji Kipru, na ogromnoj podršci pruženoj prilikom donošenja odluke EU o otvaranju prvih pregovaračkih poglavlja sa Srbijom.

Želimo da pripadamo evropskoj porodici naroda. Uveren sam u to da, uz vašu pomoć, možemo da izgradimo evropsko, demokratsko društvo, koje će na ekonomskom planu napredovati sve više, zaključio je premijer.

Stilijanides je, ističući da je Srbija ključni partner Evropske unije, ocenio da je tokom izbegličke krize, koja nije samo evropska i nacionalna, već globalna, Srbija obavljala posao koji zaslužuje divljenje.

On je preneo da je na sastanku sa premijerom Vučićem bilo reči o četiri ključna pitanja, i to o načinu na koji Srbija upravlja krizom, humanitarnoj pomoći, pronalaženju rešenja za izbegličku krizu, kao i o učešću Srbije u mehanizmima civilne zaštite EU.

Srbija ovaj posao obavlja izuzetno uspešno, i to pod veoma teškim uslovima, ponovio je evropski komesar i pohvalio rad nacionalnih i regionalnih vlasti, kao i graničnih službenika i civilnog društva, koji imaju isti cilj – da pomognu onima koji beže od konflikta.

Stilijanides je naveo da će EU nastaviti da pruža podršku Srbiji kada je u pitanju izbeglička kriza, uz podsećanje na to da je u decembru prošle godine izdvojeno dodatnih 13 miliona evra za humanitarnu pomoć.

Prema njegovim rečima, potrebna je snažna koordinacija između regionalnih, nacionalnih i lokalnih nadležnih organa i humanitarne zajednice na terenu.

Delujući kao tim možemo da pružimo efikasniji odgovor, objasnio je on i dodao da se međunarodna zajednica mora posvetiti korenima krize i pronaći politička rešenja za sukobe.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com