Vulin: Mnogo toga je urađeno, zadovoljan sam rezultatima

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin sastao se danas sa Misijom Međunarodnog monetarnog fonda, koju je predvodio Džejms Ruf, u okviru četvrte revizije aranžmana iz predostrožnosti.

Vulin i Ruf

Glavna tema sastanka bili su rezultati postignuti u periodu od poslednje posete MMF-a, kao i implementacija preuzetih obaveza, posebno u pogledu otpremnina i smanjenja broja zaposlenih u javnom sektoru, uključivanja viškova zaposlenih u aktivne mere politike zapošljavanja i rezultata inspekcijskog nadzora.

Vulin je tom prilikom istakao da je mnogo toga urađeno i da je zadovoljan ostvarenim rezultatima.

U fokusu politike zapošljavanja u 2016. godini i dalje je podsticanje zapošljavanja u privatnom sektoru, usmeravanje mera aktivne politike zapošljavanja ka manje razvijenim i nerazvijenim područjima i veća uključenost osoba iz kategorija teže zapošljivih.

Reč je o višku zaposlenih, mladim, osobama bez kvalifikacija, nisko kvalifikovanim i dugoročno nezaposlenim i osobama sa invaliditetom, za koje je, kroz pakete usluga, obezbeđeno uključivanje u različite mere.

I u ovoj godini će se nastaviti primena mera aktivne politike zapošljavanja, povećanja formalne zaposlenosti i smanjenja neformalne, kao i povećanja broja registrovanih privrednih subjekata i smanjenja neregistrovanih, naglasio je ministar.

Prema njegovim rečima, u nastojanju da se suzbije siva ekonomija i dalje će se unapređivati efikasnost i delotvornost inspekcije rada.

Vulin je takođe upoznao predstavnike Misije MMF-a sa trenutnom situacijom u Srbiji u vezi sa migrantskom krizom, i istakao da je naša zemlja do sada uspevala nekako da rešava pitanja migracionih tokova bez većih posledica po budžet, ali da je pomoć EU neophodna jer ti troškovi nisu predviđeni budžetom, a suočeni smo sa velikim talasom migranata sa Bliskog istoka.

Ruf je, pohvalivši rad Ministarstva i ostvarene rezultate, ocenio da je fiskalna situacija bolja, inflacija niska, ali da predstoji još dosta izazova i obaveza koje proističu iz aranžamana iz predostrožnosti, koji je zaključen u februaru prošle godine, navodi se u saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com