Za infrastrukturne projekte u Srbiji 1,9 milijardi evra

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je u fazi pripreme 18 strateški relevantnih infrastrukturnih projekata u vrednosti od 1,9 milijardi evra, među kojima je i izgradnja autoputa od Niša do Prištine.

Joksimović

Joksimović je na trećem sastanku Nacionalnog odbora za investicije objasnila da Vlada ove projekte namerava da realizuje tako da osigura najpovoljnije uslove finansiranja, i to koristeći bespovratna sredstva EU, povoljne zajmove međunarodnih finansijskih institucija, sredstva ostalih razvojnih partnera, kao i sredstva iz budžeta Srbije.

Prema njenim rečima, detaljnom analizom projekata utvrđeni su svi pripremni koraci koje moramo da obavimo kako bi projekti bili efikasno realizovani.

Među tim projektima su, kako je navela, i gradnja postrojenja za preradu otpadnih voda u Novom Sadu, modernizacija železničke pruge na Koridoru 10 na nekoliko deonica, postrojenje za preradu voda u Nišu i drugo.

Vlada je do sada obezbedila 166,2 miliona evra za projekte sa Jedinstvenog pregleda prioritetnih infrastrukturnih projekata, a uslovi pod kojima se ti projekti finansiraju su veoma povoljni, potvrdila je ona.

Joksimović, koja je i nacionalni IPA koordinator, precizirala je da će projekat modernizacije pruge od Niša ka granici s Makedonijom, tačnije deonica Niš–Brestovac od 23 kilometra, biti finansirana 75 odsto iz bespovratnih sredstava, a ostalo iz budžeta Srbije.

Prema njenim rečima, ukupna vrednost projekata koje će Srbija predložiti Evropskoj komisiji za finansiranje u ovoj godini iznosi 281 milion evra, od čega će 180 miliona biti bespovratna sredstava.

Sastanku Nacionalnog odbora za investicije prisustvovali su i potpredsednik Vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević-Bošković, ministar finansija Dušan Vujović i šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport.

Ovaj događaj je okupio i predstavnike relevantnih ministarstava, Evropske komisije, ambasada i međunarodnih finansijskih institucija.

To je bila prilika da zvaničnici Srbije i EU razmene mišljenja o dosadašnjem toku pripreme i realizacije projekata sadržanih u Jedinstvenom pregledu prioritetnih infrastrukturnih projekata, ali i da ukažu na prioritetne projekte koje će Srbija kandidovati u okviru tekućeg poziva za dodelu investicionih grantova u 2016. u okviru Investicionog okvira za zapadni Balkan.

Osnivanjem Nacionalnog odbora za investicije, Vlada je uspostavila jedinstveni sistem za planiranje, pripremu i implementaciju nacionalnih infrastrukturnih investicija.

Pomenuti odbor predstavlja forum za diskusiju i formulisanje finansijskih planova za svaki korak u vezi sa pripremom infrastrukturnih projekata koji mogu biti predstavljeni potencijalnim investitorima i donatorima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com