Zaštitite radnike na otvorenom od visokih temperatura

Inspektorat za rad Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije uputio je apel poslodavcima da za vreme trajanja visokih spoljnih temperatura, iznad 36 stepeni Celzijusa, prilagode način rada zaposlenih na otvorenom ukoliko to dozvoljava proces rada.

radnici na vrućini

To se naročito odnosi na rad u periodu od 11 do 16 časova, a rad na otvorenom treba da bude organizovan tako da se izbegne obavljanje teških fizičkih poslova i izlaganje zaposlenih direktnom sunčevom zračenju.

U saopštenju se podseća na to da su poslodavci dužni da primenjuju Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu i podzakonske propise, odnosno da obezbede zaposlenom rad na radnom mestu i u radnoj okolini u kojima su sprovedene sve mere bezbednosti i zdravlja na radu.

Mere koje su poslodavci dužni da primenjuju pri radu na otvorenom pri visokim temperaturama su organizacione, tehničke, zdravstvene, promena režima rada i drugo.

U praksi, to podrazumeva čestu zamenu zaposlenih za obavljanje poslova na otvorenom, češće pauze uz obezbeđivanje velikih količina vode i bezalkoholnih napitaka, obezbeđivanje prostora u kome zaposleni mogu da se sklone od sunca i rashlade i obavezno davanje informacija zaposlenima o opasnostima po zdravlje zbog izlaganja visokim temperaturama.

Pored toga, to se odnosi i na upoznavanje zaposlenih sa simptomima bolesti prouzrokovanih visokim temperaturama i obezbeđivanje i pružanje prve pomoći ukoliko dođe do zdravstvenih problema zaposlenih i slično.

Inspektorat za rad, u vreme visokih temperatura, ukazuje poslodavcima na značaj primene svih preventivnih mera vezanih za rad na otvorenom.

Inspektori rada će na terenu delovati pre svega preventivno i savetodavno, i to naročito kod poslodavaca koji izvode radove na otvorenom – na gradilištima i u delatnosti poljoprivrede, a u cilju kontrole primene mera bezbednosti i zdravlja na radu kojima se eliminiše rizik po zdravlje zaposlenih.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com