Zatvoren još jedan nelegalan dom za stare u Smederevu

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije saopštilo je da su inspektori socijalne zaštite 10. avgusta obavili vanredni kontrolni nadzor u nelegalnom Domu za odrasle i stare Vila Iris Prima u Smederevu, Gorička ulica 12, kojem je zabranjen rad.

vulin

Na osnovu zatečenog i stanja utvrđenog inspekcijskim nadzorom, vlasniku ilegalnog doma Goranu Rakiću izdat je usmeni nalog da u roku od sedam dana objekat isprazni od korisnika.

Na smeštaju je zatečeno 18 korisnika, uglavnom starih, teže pokretnih i sa znacima demencije, smeštenih u neadekvatnim prostorijama i nehigijenskim uslovima, potencijalno rizičnim po zdravlje i život.

Vlasnik doma nije pružio tražene podatke o korisnicima, niti o zaposlenima, a inspekciji je preneo da su korisnici i njihovi srodnici „zadovoljni uslugama“.

Inspektori socijalne zaštite su tokom 2014. godine izvršili dva inspekcijska nadzora u ovom ilegalnom domu i oba puta donosili rešenja o zabrani pružanja usluga socijalne zaštite i naloge da se objekat isprazni od korisnika u roku od 30 dana.

Vlasnik je postupao po nalogu, ali je nakon toga ponovo otvarao dom.

Ministarstvo je 9. oktobra prošle godine podnelo Osnovnom javnom tužilaštvu u Smederevu krivičnu prijavu protiv Rakića za krivična dela izlaganje opasnosti i neovlašćeno bavljenje određenom delatnošću zbog toga što je u objektu ilegalnog doma svesno i sa umišljajem pružao usluge smeštaja odraslim i starim licima sa ozbiljnim zdravstvenim problemima, u neadekvatnom prostoru i uslovima, bez stručnog nadzora.

On je na taj način 21 lice ostavio bez pomoći, u stanju i prilikama opasnim za život i zdravlje, koje je sam prouzrokovao baveći se neovlašćeno pružanjem usluga smeštaja starim lica, a da prethodno nije dobio dozvolu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Osnovno javno tužilaštvo u Smederevu još nije dostavilo resornom ministarstvu informaciju o podnetim krivičnim prijavama.

Ministarstvo će, pored krivičnih prijava, podneti i prekršajnu prijavu i obavestiti nadležne inspekcije radi preduzimanja potrebnih mera iz njihove nadležnosti, navodi se u saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com