Cene proizvoda i usluga u julu niže za 0,9 odsto od junskih

Republički zavod za statistiku saopštio je danas da su cene proizvoda i usluga u julu ove godine, u odnosu na jun, u proseku niže za 0,9 odsto.

rzs

U saopštenju se objašnjava da su potrošačke cene u julu 2015. godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane za 1,0 odsto, a u odnosu na decembar 2014. godine za 1,1 odsto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga klasifikovanih prema nameni potrošnje, u julu 2015. godine, u odnosu na prethodni mesec, pad cena zabeležen je u grupama Hrana i bezalkoholna pića (-3,7 odsto), Odeća i obuća (-1,1 odsto), Stan, voda, električna energija, gas i druga goriva (-0,4 odsto), Zdravstvo (-0,3odsto) i Restorani i hoteli (-0,2odsto).

Rast cena registrovan je u grupama Rekreacija i kultura (4,3 odsto), Alkoholna pića i duvan (2,2 odsto), Nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana (0,4 odsto) i u grupama Transport i Komunikacije (za po 0,2 odsto).

Cene ostalih proizvoda i usluga nisu značajnije menjane, navodi se u saopštenju i podseća na to da se indeksi potrošačkih cena definišu kao mera prosečne promene maloprodajnih cena robe i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com