Završetak radova na pruzi Beograd–Pančevo pre roka

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i predsednik „Ruskih železnica“ Vladimir Jakunjin najavili su danas tokom obilaska radova na pruzi Beograd–Pančevo da će deonica Pančevački most– Pančevo Glavna biti završena pre roka, 1. novembra 2016. godine.

Mihajlović je, takođe, ukazala na to da će vozovi na toj deonici nakon toga moći da razviju brzinu od 120 kilometara na sat.

Ona je podsetila na to da je Srbija od prošle godine počela intenzivno da koristi kredit Ruske Federacije u iznosu od 800 miliona dolara namenjen modernizaciji srpskih železnica, kojim se finansira i rekonstrukcija pruge od Pančevačkog mosta u Beogradu do stanice Pančevo Glavna u dužini od 15 kilometara.

Ovo je prvi put u poslednjih 20 godina da Srbija ulaže u modernizaciju železničke infrastrukture, što je neophodno kako bismo se vozili odgovarajućim brzinama, a ne kao sada vozovima koji saobraćaju brzinom od 20 do 30 kilometara na sat, istakla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, radovi na modernizaciji i rekonstrukciji postojećeg koloseka, kao i na izgradnji drugog koloseka od Beograda do Pančeva, biće završeni pre roka, s obzirom na to da su se ruski izvođači radova dobro pokazali i da imamo dobro iskustvo sa njima.

Ona je potvrdila i da će novi vozovi švajcarske kompanije „Štadler“ početi da saobraćaju srpskim prugama početkom juna.

Jakunjin je istakao da je železnički pravac Beograd –Pančevo veoma značajan, uz ocenu da je u prethodnih godinu dana puno urađeno na toj deonici i da će radovi biti završeni i pre nego što je to predviđeno.

Generalni direktor „Železnica Srbije“ Miroslav Stojčić je, kada je reč o novim švajcarskim vozovima, rekao da je do sada u Srbiju stiglo 13 od 21 elektromotornog voza koji je Srbija kupila od kompanije „Štadler“ , i potvrdio da će prvi vozovi, nakon ispitivanja, biti uključeni u saobraćaj početkom juna.

Vrednost radova na deonici Beograd–Pančevo iznosi 91 milion dolara, od čega je 78 miliona dolara obezbeđeno iz ruskog kredita, dok je približno 13 miliona dolara, odnosno 15 odsto vrednosti kredita, obezbedila Srbija na ime učešća.

Kredit Ruske Federacije obuhvata i rekonstrukciju 112 kilometara na Koridoru 10, rekonstrukciju pruge Stara Pazova–Novi Sad, obnovu barske pruge kroz Srbiju u dužini od 200 kilometara, kao i isporuku 27 novih ruskih dizel motornih vozova.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com