Zbog nevremena vanredna situacija u 16 opština

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je zbog obilnih padavina i izlivanja vodotokova proglašena vanredna situacija u 16 lokalnih samouprava u Srbiji, iz kojih je evakuisano ukupno 170 osoba.

Poplave u Lučanima

Reč je o Čačku, Novom Pazaru, Kraljevu, Arilju, Lučanima, Topoli, Požegi, Bajinoj Bašti, Ivanjici, Raškoj, Ljigu, Rači, Trsteniku, na delu teritorije opština Kosjerić, Prijepolje i Nova Varoš.

Na tim teritorijama je ukupno poplavljeno 710 domaćinstava, a na terenu su angažovani pripadnici Sektora za vanredne situacije, vatrogasno-spasilačkih jedinica, Žandarmerije, kao i Vojske Srbije.

Na području opštine Trstenik, nivo Zapadne Morave je u stagnaciji i zasad ne preti opasnost od novih poplava. Trenutno se brane tri objekta, a ugroženi su i u prekidu državni putevi drugog reda Ugljarevo–Vrnjačka Banja u dužini od 50 metara, i Trstenik–Ugljarevo–Lozna–Kraljevo u dužini od 80 metara.

Specijalizovana jedinica Civilne zaštite – Odeljenje za spasavanje na vodi i pod vodom u stanju je pasivne pripravnosti.

Na teritoriji Ljiga, voda iz korita reke izlila se u selima Štavica, Dići, Gukoš, Cvetanovac, Jajčić, Latković, Moravci i Liplje, pri čemu je poplavljeno 900 hektara poljoprivrednih površina.

U opštini Ub, u selu Kožuar, ponovo se aktiviralo klizište na mestu Đurđevića strana. U prekidu su putni pravci u selima Sovljak, Zvizdar i Tvrdojevac.

Vodosnabdevanje u selima Šarbane i Paljuvi je otežano i obavlja se iz cisterni. U selima Zvizdar, Takovo i Sovljak došlo je do porasta nivoa vode u bunarima, tako da se stanovnici snabdevaju flaširanom vodom.

U Novom Pazaru je normalizovano snabdevanje strujom, osim na potezu Bele Vode–Janča, gde struju zasad nema približno 800 domaćinstava i 1.000 domaćinstava na seoskom području.

Vodena bujica je odnela tri pešačka mosta i jedan u izgradnji, evidentirano je 15 klizišta, brani se 90 objekata, ugroženo je više desetina kilometara lokalne putne infrastrukture, a poplavljeno je između deset i dvadeset hektara zemljišta.

Evakuisano je 18 osoba, koje se smeštene u hotele u Novom Pazaru. U naseljima Šutenovac, Mur i Jaklja više od 30 domaćinstava je pod vodom, kao i naselja Svojbor, Banja i Postenje.

Crveni krst je obezbedio 15 sušilica i određenu količinu hrane, higijenskih paketa i sredstava za dezinfekciju, što će biti podeljeno na poplavljenom području na teritoriji Novog Pazara. Trenutno su svi vodostaji u stagnaciji i u toku je asanacija terena i objekata, a komisija za procenu štete izaći će narednih dana na teren.

Na teritoriji Kraljeva vodostaji reka su u opadanju. U mestu Ada, u naselju Grdica, voda se povukla oko 15 centimetara. Na ušću reka, Ibar preseca otok Zapadne Morave i usporava oticanje i povlačenje vode sa ugroženih područja.

Takođe, radi se na utvrđivanju nasipa na Zapadnoj Moravi u mestu Grdica. Meštani sela Obrva, Lađevci, Sirča, Cvetke, Adrani i Miločaj uputili su poziv nadležnim institucijama Kraljeva za obezbeđivanje cisterne sa vodom za piće.

U Raškoj, u naselju Milatkovići, reka Raška je probila nasip i poplavila oranice u priobalju.

Na teritoriji opštine Vrnjačka Banja izlila se Zapadna Morava u mestima uz samu reku, i to u Vranešima, Podunavcima, Gračacu, Novom Selu i Vrnjcima. Pod vodom se nalaze oranice uz reku, u dužini od približno 15 kilometara, a ugroženih domaćinstava nema.

U Topoli su ugrožena postrojenja vodozahvata u selu Jarmenovci, sa kojeg se građani Topole snabdevaju vodom za piće.

U selu Natalinci, kod Rače, reka je probila nasip i ugrozila devet domaćinstava u selu Saranovo. Crveni krst je snabdeo vodom domaćinstva. Na magistralnom putu Rača–Topola saobraćaj je normalizovan.

U Čačku je nivo reke Čemernice opao za šest metara i voda se povukla u korito. Vodostaj Zapadne Morave, kod hale KK „Borac“, opao je za metar. Svi putni pravci su prohodni, osim pravca Čačak–Guča. Za saobraćaj je zatvoren železnički saobraćaj na relaciji Čačak–Požega.

Vodostaj reke Bjelice u Lučanima je u opadanju. Putevi preko Pilatovića su i dalje zatvoreni za saobraćaj. Bez struje je približno 60 domaćinstava, dok su domaćinstva u selu Dljin pod vodom i još im je nemoguće prići.

Na teritoriji Užica, na području Lužničke doline, usled plavljenja reke Lužnice poplavljeno je 520 hektara malina, jagoda, pšenice i kukuruza. Nizvodno od Sevojna, usled plavljenja Đetinje, pod vodom je 1.500 hektara šargarepe, pšenice, kukuruza, povrtarskih kultura, maline i jagode.

Na ostalim područjima voda je prekrila još 120 hektara zemlje pod pšenicom, malinama, povrćem, kao i 300 hektara zemljišta zasejanog drugim poljoprivrednim kulturama.

U Mokroj Gori je srušen most preko reke Drugančice, tri mosta su oštećena, evidentirano je 20 klizišta, a u prekidu je 15 lokalnih putnih pravaca. Takođe, 80 domaćinstava je ostalo bez vode zbog prekida dva lokalna vodovoda – na Omaru i Rujevcu.

Situacija u Arilju se normalizuje. Vodostaj na Rzavu i Moravici je u opadanju i reke se povlače u korita.

Na području Bajine Bašte 56 domaćinstava, u zaovinskim zaseocima, neće imati struju, zbog čega se radi na nabavci agregata. Vodostaj Drine je u blagom porastu.

Stanje u opštini Požega se normalizuje, voda u rekama Đetinja, Skrapež i Moravica se povukla u svoje korito.

U devet prijepoljskih mesnih zajednica polomljeno je 125 bandera i snabdevanje građana električnom energijom je otežano, a zbog kvara na dalekovodima bez struje je približno 1.030 potrošača.

U pet novovaroških mesnih zajednica polomljeno je 108 bandera, a visina snežnog pokrivača na nekim mestima je i 70 centimetara, pa je snabdevanje električnom energijom otežano. Putni pravci na pojedinim mestima su zakrčeni polomljenim drvećem.

Usled kvarova na dalekovodima bez električne energije je približno 650 potrošača u Kokinom Brodu i više od 60 potrošača u selu Božetići.

U Priboju, zbog kvarova na dalekovodima, struju nema 800 potrošača. Na teritoriji opština Prijepolje, Priboj i Nova Varoš bez napajanja električnom energijom je 2.540 potrošača.

U Obrenovcu su ugrožene mesne zajednice Poljane, Konatice i Draževac, koje se nalaze na nebranjenom delu reke Kolubare, koja se izlila kod mosta u Poljanima.

Deo stanovništva iz Draževca se samoinicijativno evakuisao. Nivo reke Kolubare opao je za metar i očekuje se pad plavnog talasa. Na teritoriji Obrenovca, ugroženo je 68 domaćinstava, gde je voda ušla u dvorišta.

Vodostaj reke Save kod Šapca je za osam centimetara viši od jutros izmerenog. Na sektoru Šabac–Badovinci uvedena je vanredna odbrana od poplava, dodaje se u saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com