Sve službe u punoj pripravnosti zbog novih padavina

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srbije i načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je danas da je situacija sa poplavama u Srbiji stabilnija, ali da su zbog najavljenih padavina svi kapaciteti stavljeni u punu pripravnost.

image

Marić je u izjavi za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da će, prema prognozama, narednih dana biti padavina, ali da, za razliku od domaćih meteoroloških stručnjaka, prognoza koja je dobijena juče iz Rusije predviđa više padavina nego što ih je bilo 2014. godine.

Prema projekciji ruskih meteorologa, kako je naveo, 9, 10. i 11. marta će pasti od 80 do 100 litara kiše, dok su prognoze Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZO) znatno niže.

Prema njegovim rečima, za Vladu Srbije informacije RHMZO i kolega iz Rusije, koje se doduše razlikuju, signal su da se moramo spremiti za eventualne nepredviđene situacije.

Tolika količina padavina može imati velike posledice po našu zemlju, zbog čega je Vlada donela zaključak da se od sinoć od 20 časova podigne potpuna pripravnost svih kapaciteta za suočavanje sa mogućim poplavama, potvrdio je Marić.

On je objasnio da je pojačan kapacitet rada Sektora za vanredne situacije, Vojske Srbije i pripadnika MUP-a, uz napomenu da do kraja proleća sve snage moraju biti u punoj pripravnosti i sprovoditi monitoring nad vodotokovima.

Srbija će dati sve od sebe da zaštiti sve svoje građane, poručio je pomoćnik ministra i dodao da je u ovom trenutku veoma važno da ne dozvolimo da se neke stvari dogode, pa da tek onda reagujemo, već da budemo spremni za sve moguće situacije.

Marić je naglasio da je najvažnije da se za novi talas pripreme one opštine koje su već pogođene poplavama, tako da će u svih 15 opština u toku dana biti upućene dodatne snage.

On je, kada je reč o trenutnoj situaciji u Srbiji, objasnio da se voda u nekim delovima ugroženih područja, poput Konjevića i Preljine, brže povlači, dok je u Lučanima i Kraljevu pala ogromna količina kiše, zbog čega se situacija ne može tako brzo sanirati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com