Mohamed bin Salman: Kašogi je bio opasni islamista

Saudijski princ Muhamed bin Salman rekao je 9. oktobra sagovornicima iz Bele kuće da je ubijeni novinar Džamal Kašogi bio opasni islamista i član Muslimanske braće.

To je, tvrdi Vašington post, saudijski prestolonaslednik rekao u razgovoru sa Džaredom Kušnerom, zetom američkog predsednika Donalda Trampa, i Džonom Boltonom, Trampovog savetnika za nacionalnu bezbednost.

Bela kuća do sada nije informisala o ovom razgovoru niti je komentarisala tvrdnje lista.

Kašogi je, piše Vašington post, u svojim kolumnama imao simpatije za delove programa Muslimanske braće i hvalio je Katar, jedinu zemlju koja je pripadnike te organizacije prigrlila.

Porodica Kašogi odlučno je ranije demantovala da je Džamal Kašogi bio član ove organizacijom.

Muslimanska braća, podseća se, nisu na spisku terorističkih organizacije u većini zapadnih zemalja. Podržavala ih je i Saudijska Arabija, ali su sad tamo zabranjeni. Zabranjeni su u Egiptu i Ujedinjenim Arapskim Emoratima.

Saudijska Arabija je od 2. oktobra, kad je Kašogi ušao u njen konzulat u Istanbulu i više se nije živ pojavio, više puta menjala iskaze o njegovom nestanku da bi priznala da je ubijen prvo slučajno, a onda s planom.

Na pritiske da Saudijskoj Arabiji, zbog ubistva kolumnista Vašington posta, uvedu sankcije, Bela kuća se pozvala na interese vredne najpre 110 milijardi a onda i celih 450 milijardi dolara.

S druge strane, izraelski premijer Benjamin Natanijahu vrši pritisak na Belu kuću da stane u odbranu saudijskog princa Muhameda bin Salmana budući da je on ključni saveznik SAD i Izraelu u obračunu s Iranom.

One thought on “Mohamed bin Salman: Kašogi je bio opasni islamista

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com