Pravo pitanje: Mogu li novinari da budu slobodni, a jeftini

Tu su bili svi elementi dobrog trača: jedni tvrde da je voditeljski par Jovana Janković – Srdjan Predojević ostao bez posla na Televiziji Prva zato što su postali skupi, drugi tvrde da su bez posla ostali jer su drugi aktivirali (naj)bolje političke veze, treći da je u igri i jedno i drugo…

Jankovićeva bi trebalo iz prve ruke da zna šta je posredi, a ona je na svom Instagram profilu podržala prvu verziju da su ona i Predojević vlasniku televizije postali skupi.

Jankovićeva, kako informaciju Foneta prenosi UNS, dalje ocenjuje da gazda ima pravo da misli da su oni skupi, ali nema pravo da se meša u uređivanje njihove autorske emisije „Jutro sa Jovanom i Srdjanom“, oko čega su se sporili.

„Ne tražim nikakvu pomoć u celoj priči, niti mislim da moj problem treba da bude zajednički. Ono što mislim, i što jeste zajedničko za sve novinare, je da ova profesija predugo pristaje da je raznorazni vlasnici doživljavaju kao nešto jeftino, kao sitni trošak i bakšiš“, napisala je Jankovićeva.

I dodala da problem novinara „odavno nije u slobodi, nego u ceni“.

„I nije tu reč samo o parama, da me neko pogrešno ne razume. Reč je o zaštiti same profesije, njenog kvaliteta, njenog integriteta“, napisala je Jankovićeva.

U knjizi američkog ekonomiste Stivena Levita „Otkačena ekonomija“ objašnjeno je, izmedju ostalog, zašto je većina novinara slabo plaćena.

Ipak, nezavisno od konkretnog slučaja, problem zaslužuje da mu se posveti ozbiljna pažnja: možeš li u ovoj profesiji tvrditi da si slobodan, ako pristaješ da budeš bedno plaćen!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com