Strancima ograničena mogućnost kupovine ruskih medija

Ruska duma je usvojila odgovarajuće zakonske izmene kojim su gotovo svi štampani ruski mediji proglašeni strateškim te je stranim investitorima za kupovinu udela u njima potrebna saglasnost Komisije ruske vlade za kontrolu stranih investicija u strateškim oblastima.

Ovaj zakon, koji je potpisao ruski predsednik Vladimir Putin, stupa na snagu 6. decembra.

U strateške se od tog datuma ubrajaju: novine i magazini koji izlaze dva ili više puta nedeljno, a imaju godišnji tiraž od 15 miliona primeraka, nedeljnici i listovi koji izlaze na dve ili tri nedelje koji imaju godišnji tiraž od 2,5 miliona, mesečnici i dvomesečnici koji imaju godišnji tiraž od 700.000 i kvartalna ili redja izdanja sa tiražem od 300.000 primeraka.

Ruski mediji ocenjuju da pod udar ovog zakona sad potpadaju gotovo svi mediji u Rusiji i podsećaju da 1. januara 2016.godine počinje dejstvo zakona po kome stranci mogu imati ne veći udeo u ruskim meidjima od 20 odsto. Inostranim vlasnicima ruskih medija je dat rok od godinu dana, do 1. januara 2017. godine, da se ovom propisu prilagode. Tako je ovaj zakon o strateškim medijima u stvari samo pelazno rešenje do tog zakona.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com