Ekonomske Vesti na Zanzibaru: Ma, kome odlaze pare!?

Evo već je jedna nedelja prošla kako sam dotakao tlo egzotičnog Zanzibara, a jedna misao me i dalje muči: Ma, kome odlaze pare?

madam

Pa da objasnim…

Zanzibar, polu-autonomna oblast Tanzanije u Indijskom okeanu, je jedno od najsiromašnijih mesta na svetu. I to je vidljivo na svakom koraku, čak i u glavnom gradu Zanzibaru. Da ne pričamo o tome kada malo „zagrebete“ po unutrašnjosti gde većina stanovništva i dalje živi u kućama uglavnom napravljenim od zemlje ili blata.

kuca

Ali… Kada se upoznate sa turističkom ponudom ovog arhipelaga, u pitanju su polu-dnevne i dnevne ture, ne možete a da se ne zapitate ko je tu lud.

vodici

morska-kornjaca

Primera radi, obilazak Čunga ostrvceta, koje se nalazi na tek par kilometara od glavnog grada a poznatije je kao Zatvorsko ostrvo, košta od 30 pa naviše dolara. Tačnije, 30 dolara po osobi košta samo transport od plaže grada Zanzibara do ulaska na ovo ostrvo. A ulazak se plaća jer se na njemu nalazi rezervat Aldabran morskih kornjača, koje je odavno Zanzibar dobio na poklon od Sejšela. Dakle, par kilometara najobičnijim motorizovanim čamcem, bez ikakvih dodataka, košta 30 dolara. Tu rutu dnevno iskoristi više stotina turista s obzirom da su Aldabran morske kornjače, prijateljski nastrojene i beskrajno zanimljive, jedna od glavnih atrakcija Zanzibara.

org_ed7c3cb6723bc801_1388524289000-1

org_a2f62284e1e39e40_1388523974000-1

Dalje, Zanzibar je poznat i kao Ostrvo začina. Lokalno stanovništvo je pre više desetina godina, kada je vlast delila tri hektara po stanovniku za obradu zemlje, na jednom uzvišenju koje zovu „Kilimandžaro Zanzibara“ odlučilo da se udruži i počne sa proizvodnjom začina – đumbira, vanile, kurkume, karanfilčića, preeksluzivnog zanzibarskog muskatnog oraščića i četiri vrste bibera (belog, zelenog, crvenog i crnog)… Ta tura se naplaćuje od 50 dolara pa naviše i takođe je jedna od glavnih atrakcija Zanzibara.

keba-kraba

U ponudi je i nekoliko potraga za delfinima, koji se mogu opaziti u Indijskom okeanu pokraj Kizimkazija na krajnjem jugu Unguje, glavnog ostrva Zanzibara. I te ture su suštinski prazne – turisti se prevoze drvenim brodićima (dau), dobijaju ručak koji se uglavnom sastoji od ribe i morskih plodova i to bi bilo to… Ove ture mogu koštati i preko 100 dolara po osobi, a takođe su jedna od glavnih atrakcija arhipelaga u Indijskom okeanu.

belgijanke

Dakle, 30 dolara ovde, 50 dolara tamo, 100 dolara vamo… Procena je da prosečnom turisti za osnovne „znamenitosti“ Zanzibara treba oko 250 dolara po ostanku. Ako se već zanzibarske vlasti hvale mogućom posetom od 500.000 turista ove godine, jasno je da se radi o ogromnom novcu. Pa gde je? Jer kod običnih građana očigledno ne završava, barem ne u nekom značajnijoj meri. Podsetiću vas da zakonski zagarantovani minimalac na Zanzibaru iznosi manje od 70 dolara, ali većina stanovništva ne zarađuje ni približni toliko jer je nezaposleno, odnosno preživljavaju zahvaljujući poljoprivredi i prodaji voća i povrća uz put.

kameni-grad-2

Pokušao sam da ovu zavrzlamu koliko toliko odmotam razgovorom sa Tažibom, vodičem jedne od malopre pomenutih tura. I on mi je donekle pomogao. Objasnio mi je kako privrednici na Zanzibaru moraju da plaćaju porez na prihod od 30 odsto koji završava „na kopnu“ (u Tanganjiki), dok vlast na Zanzibaru naplaćuje dodatnih 18 odsto, „kako bi i njima nešto ostalo“. I pored toga, kamo ostalih 52 odsto od ove, i laicima je jasno, nimalo naivne sume? Možda bi odgovor trebalo potražiti upravo „na kopnu“, jer dodaje Tažib, maltene sve pare sa Zanzibara završavaju u Tanganjiki.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com