Ekonomske Vesti u Maroku: Početak jednog divnog prijateljstva

Nakon što je Luj Reno, francuski kapetan, zaštitio Rika Blejna i spasio ga sigurnog zatvora, Rik je Luju poručio: „Luj, mislim da je ovo početak jednog prelepog prijateljstva“. Naravno, reč je o legendarnom filmu Kazablanka.

Iako nijedan kadar tog filma nije snimljen u najvećem marokanskom gradu (šest miliona stanovnika), Kejti Kriger se potrudila da Kazablanka s platna i ona u Maroku dobiju poveznicu – Rikov kafe.

Krigerova je bivši ataše Ambasade SAD u Rabatu pa i ne čudi njena želja da u zemlji u kojoj je službovala otvori lokal posvećen, mnogi će reći, jednom od najlegendarnijih holivudskih filmova.

Iako reporteri portala Ekonomske Vesti nisu bili u prilici da zateknu Kejti Kriger u Rikovom kafeu, lokalni stanovnici su nam odgovorno tvrdili da je Rikov kafe, a zapravo restoran i bar, opremljen stvarima koje su zaista korišćenje u filmu Kazablanka. U svakom slučaju, atmosfera Kazablanke iz Drugog svetskog rata, kada se radnja filma i odvija, posetiocima je dočarana u maltene svakom detalju.

Lokal je otvoren 2004. godine, u tradicionalnoj marokanskoj kući na samom obodu medine (starog grada) u Kazablanci. Dizajner enterijera je Amerikanac Bil Vilis, koji nije preterano odmicao od Rikovog kafea Amerikan iz filma Kazablanka.

Hemfri Bogart i Ingrid Bergam, glavni akteri filma, mogu se praktično osetiti u svakom ćošku današnjeg Rikovog kafea. A mogu se i videti, bez prestanka na televizoru u baru, u koji stranci ipak najčešće svraćaju.

Rikov kafe se ne nalazi u senzacionalnom delu Kazablanke. Šetnja uz luku, potom i obalu koja je velikom delom u izgradnji (kao i maltene čitava država), ništa vam preterano neće skrenuti pažnju na jednu stariju belu zgradu. Dva momka stoje ispred ulaza sa zapisnikom i tek tu shvatate da bi tu moglo biti nešto bitno, Rikov kafe ako ste baš u potrazi za tim lokalom.

Ručak se u Rikovom kafeu služi od podneva do 15 časova, a večera 18.30 do jedan sat iza ponoći. Za večeru, upozorili su nas lokalci, morate biti u pantalonama.

U Rikovom kafeu često se organizuju i raznorazni muzički nastupi, pa ako ubodete pravi dan očekuje vas pravi doživljaj „ratne“ Kazablanke. Klavir pozicioniran u samom centru lokala sjajno je oruđe za vraćanje gostiju nekih 70-80 godina unazad. Ili u sadašnjost, u zavisnosti od izvođača.

Naš savet – posetite Rikov kafe u vreme večere, kada sunce polako počne da zalazi, obavezno rezervišite vaše mesto u baru i popijte čašu marokanskog vina po ceni od 3 evra ili neki koktel po ceni od 8 evra pa naviše, vredi svakog centa! Možete svakako i večerati, ali tu ipak savetujemo nešto daleko tradicionalnije, a uskoro ćemo vam i otkriti šta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com