Ekonomske Vesti u Maroku: Upoznajte rijade!

Po mnogo čemu je Maroko, kraljevina na severu Afrike, jedinstvena država, ali ono što turistima svakako prvo zapadne za oko su rijadi.

U pitanju su tradicionalne marokanske kuće sa unutrašnjim otvorenim baštama. Danas, te tradicionalne kuće u većini marokanskih turističkih mesta su pretvorene u hotele sa od pet do deset soba (retko i više), a gostima su uglavnom na raspologanju i mali bazene koji se nalaze u tim po pravilu poplačnim baštama. Upravo zahvaljujući korišćenju pločica, neretko poput onih koje biste našli u kupatilima, temperatura u rijadskim baštama je za nekoliko stepeni niža od one u gradu, a ona se tokom letnjih meseci redovno kreće oko 40 stepeni, sa zenitom oko 15 časova.

Rijadi se nalaze u medinama, starim delovima grada sa stotinama uskih ulica koji su uglavnom ograđeni. Spolja ćete ih primetiti isključivo po lepo dekorisanim vratima, dok se ostatak zgrade maltene nikako ne razlikuje od „siromašnog“ okruženja. Ima ih za svačiji džep, pogotovo u Marakešu, trećem po veličini marokanskom gradu sa preko milion stanovnika.

Reporteri Ekonomskih Vesti odlučili su se da se posvete pravom istraživačkom novinarstvu pa su tako za vas istražili nekoliko rijada u Marakešu.

Na prvom mestu je moderni, ali ipak u tradicionalnom marokanskom stilu uređeni Rijad Be. Zelena i bela boja dominiraju u ovom rijadu koji je jedan od najfotografisanijih barem kada su društvene mreže u pitanju. Nalazi se na 15-ak minuta hoda od centralnog Džema el Fna trga, a uslužno osoblje na raspolaganju je gostima za raznorazne želje poput organizovanja romantične večere na krovu.


Noćenje za dve osobe u Rijadu BE staje u proseku oko 120 evra, u zavisnosti od sezone.

Prijatno iznenađenje bio je Rijad Bindoo. Plava je zaštitna boja ovog ukusno uređenog rijada, pa je tako i bazen uređen plavim pločicama sa slikom delfina na sredini. Osoblje u ovom rijadu pokazalo se kao jedno od najprijatnijih u Marakešu, barem od onih sa kojima su se susreli reporteri Ekonomskih Vesti, pa tako gostima u susret izlaze i kada je u pitanju, primera radi, doručak u krevetu i to u bilo koje doba – dakle, ne morate ustajati ranom zorom, zapravo ne morate uopšte ustajati ukoliko naručite usluženje u krevetu. Uz malo sreće i pravovremenu rezervaciju možete završiti u apartmanu sa izlazom na bazen – bez dodatnih troškova!


Noćenje za dve osobe u Rijadu Bindoo staje u proseku oko 60 evra, a sobe su izuzetno prostrane i uređene.

Posetili smo i na fotografijama izuzetno zanimljivi Rijad Sindibad. Nažalost, sveukupni utisak koji je ovaj rijad ostavio na nas nije bio zadovoljavajuć. Kao što je uživo bled, takav je bio i utisak. Prelaznu ocenu ovaj rijad dobija samo zbog uslužnog osoblja.

Noćenje za dve osobe u Rijadu Sindibad koštaće vas oko 50 evra.

Rijad Opal, koji se nalazi na sasvim drugoj strani medine u Marakešu u odnosu na prva tri spomenuta rijada, ostavio je zbunjujući utisak. Iako se nalazi pored visokim bedemom ograđene kraljevske palate, ovaj rijad je generalno u neinteresantnom delu medine, na drugoj strani grada u odnosu na, primera radi, autobusku i železničku stanicu. Osoblje slabo barata engleskim jezikom, što i nije raritet u Marakešu gde većina stanovništva govori arapski i francuski, ponekad i španski, sobe nije moguće zaključati sa spoljašnje strane (?!), a pozitivno svetlo na ovaj rijad baca velelepni bazen.

Noćenje za dve osobe u Rijadu Opal staje oko 50 evra.

Sve ove rijade možete rezervisati, i ukoliko bez pomoći neke turističke agencije krećete u Maroko moraćete zbog vize, preko sajta Booking.com ili direktnim kontaktom. Svakako, pre rezervisanja bilo kog rijada i uopšte hotela na celom svetu, pročitajte kritike gostiju na sajtu Tripadvisor, mi smo tako izbegli neka u najavi neprijatna iznenađenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com