Ekonomske Vesti u Tirani

U petak popodne ulazi se u Tiranu u pet kolona. Ima nešto vrlo zanimljivo na putu Skadar – Tirana: nigde na putokazima nema kilometraže.

Kao većina glavnih gradova onoga što se naziva jugoistočnom Evropom, Tirana se dobro razlikuje od albanske provincije, ali ne izgleda kao velegrad.

Čovek mora da se zapita u čemu se iscrpljuje tolika američka podrška.

Centralni trg Skender bega okružen je zgradama Vlade Albanije i grada Tirane, ne izostaje ni korisno upotrebljeni bunker iz vremena Envera Hodže. Trg je vrlo prostran i, kako najavljuju informativni platoi, u velikoj rekonstrukciji.
Na trg se neposredno nadovezuje ulica bivšeg kosovskog političara Ibrahima Rugove a onda se lepom alejom stiže do veoma moderne zgrade trznog centra Toptani.


U njemu je posebna atrakcija unutrašnji lift.

Prodavnice poznatih svetskih marki slične su svakom drugom tržnom centru u našem regionu.

Samoposluga na prvi pogled izgleda skuplja od onih u Skadru i ponuda je nešto probranija. Evo par cena radi poredjenja. Jedan evro je izmedju 124 i 134 leka, kako gde.Šteta što ne znamo jezik: u albanskim pozorištima daje se nekoliko zanimljivih predstava po poznatim delima.

Verovatno nije nužno poznavati albanski jezik da biste prepoznali naslove kao sto su Životinjska farma, Lukrecija Bordžija ili Tramvaj zvani želja…
Stanovnici Albanije su lepuškasti, vrlo ljubazni ako se izuzmu devojke u tiranskom kafeu Sophie koje uz kafu nisu ni po koju cenu htele da nam daju čašu obične vode.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com