Iran – turistička destinacija broj 1

Nafta, nafta i nafta glavne su teme nakon što su šest svetskih sila i Iran postigli preliminarni dogovor u vezi sa iranskim nuklearnim programa, što otvara vrata ukidanju sankcija ovoj državi. Da li će iranska nafta preplaviti tržište, da li će takav razvoj događaja „dotući“ rusku ekonomiju, koliko će Iranu novca trebati za modernizaciju naftnih postrojenja i slično. Međutim, u celoj ovoj priči nikako ne treba zaboraviti i nesumnjivi turistički potencijal ove bliskoistočne države.

PAG 134

Svetski turistički sajt Rough Guides tako je Iran svrstao na prvo mesto liste „Najbolje mesta za 2015. godinu“.

„Iran je nedavno saopštio da je broj posetioca iz Evrope povećan za 200 posto, što je verovatno rezultat otapanja odnosa sa Zapadom. Ova država je nekada bila ključna stanica na ‘hipi putu’ između Evrope i Južne Azije, a i danas ima mnogo toga da ponudi posetiocima, ne samo drevnu persijsku istoriju, uzavrele vašare, visoke minarete i naborani planinski pejzaž“, navodi se na sajtu Rough Guides.

Teheran 2

Ono što se ističe kada je Iran u pitanju, tvrde turisti koji su više puta posetili ovu državu, je gostoljubivost.

„Nesumnjivo među najsrdačnijim ljudima na svetu, Irance kao superiorne domaćine hvale čak i njihovi najveći neprijatelji“, piše novinar Anton Džekson.

Britanski mediji su se još pre godinu dana bavili fenomenom vraćanja Irana na turističku scenu. Iako je broj Britanaca koji su preko turističkih agencija putovali u Iran zanemarljiv, povećanje tog broja je i više nego očigledno.

Interesantno je i da od 77 miliona stanovnika Irana čak 60 odsto čine ljudi mlađi od 30 godina i upravo ti ljudi, smatraju svetski turistički sajtovi, su željni modernizacije koja Iran može pozicionirati kao ozbiljnu turističku destinaciju u godinama koje dolaze.

Teheran

Ipak, pravila islama se moraju poštovati tokom eventuale posete Islamskoj Republici Iran. Žene moraju biti pokrivene i alkohol je zabranjen, ali Teheran, kao što možete videti na par fotografija u ovom tekstu, daleko je bilo kakve vrste zabiti, već je u pravom smislu te reči metropola.

Više informacija o Iranu možete pronaći na internet prezentaciji iranske ambasade u Beogradu, ali i na internet prezentaciji Kulturnog centra Irana u Beogradu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com