Ako putujete na Svetsko prvenstvo u fudbalu: Ne propustite jedinog Vermera u privatnom vlasništvu

Za vreme održavanja Svetskog prvenstva u fudbalu, koje u Rusiji počinje 14. juna,  prijavljeno je održavanje čak 536 kulturnih dogadjaja, saopštilo je Ministarstvo kulture Rusije, na čijem se sajtu nalazi i kompletan spisak.

Prvenstvo se održava u 11 ruskih gradova.

Ekonomske Vesti iz iskustva znaju da Rusija sličnim sportskim povodima gostima nudi i jedinstven, vrhunski kulturni program, ali ovog puta našim čitaocima skrećemo pažnju da je trenutno u Moskvi u „Državnom muzeju likovne umetnosti Aleksandar Puškin“  izložena jedina slika čuvenog holandskog slikara Jana Vermera, koja se nalazi u privatnom vlasništvu.

Radi se o slici „Devojka za klavirom“, koja je, prema oceni direktora čuvenog Rijks muzeja u Amsterdamu, nastala u poznijim godinama slikarevog života.Istoričari umetnosti tvrde da je slikar sliku više puta menjao, tako da će za njih biti još puno posla.

Slika pripada sada već poznatoj „Lajdenskoj kolekciji“ bračnog para Dafne Rekanati-Kaplan i Tomasa Kaplana.

Kolekcija je, kako je u jednoj emisiji ruske televizije svedočio Kaplan, nastala iz njegove ogromne ljubavi prema Rembrantu, koja je počela kad je kao 6-godišnjak video prvu Rembrantovu sliku.

Kaplan je 2003. godine boravio u Hrvatskoj gde mu je Norman Rozental rekao nešto u šta mu je bilo teško da poveruje: na tržištu se  još može naći poneki Rembant, nisu svi u muzejima! Ne javlja se na tržištu svaki dan, ali… Mesec dana kasnije, Rozental je za Kaplana imao lepe vesti… Svojski ga je, kaže, podržala i njegova ruska tašta Mira Litičevskaja.

Danas Kaplani imaju 15 Rembrantovih dela, sva su sakupljena u 21. veku, 400 godina su se nalazila u privatnom vlasništvu.Na izložbi u Moskvi izloženo je 12 Rembrantovih slika i jedan crtež.

“Za nas su u proteklih 15 godina govorili da skupljamo ko Rusi iz vremena Katarine Velike“, rekao je Kaplan.

„Za nas to nije finansijska investicija, nego strast. Mi skupljamo ono što volimo“, podvlači on.

Karte za ovu izložbu se na sajtu muzeja( www.pushkinmuseum.art) mogu kupiti online i jedna staje 600 rubalja (oko 1.000 dinara).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com