Gde na sajtu Ministarstva piše da je putovanje u severni deo Kipra rizično?

Ekonomske Vesti su se dosta trudile, ali na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije nismo pronašli upozorenja našim gradjanima kojima padne na pamet da otputuju u severni deo podeljenog Kipra.

Ta je inoformacija postala interesantna pošto se danas dogodio skandal sa decom iz Srbije koja su iz južnog dela od 1974. godine podeljenog Kipra krenula u severni na smotru kulturno-umetničkih društava i, organizatori očito ne prate spoljnu politiku, ostala zarobljena na aerodromu. Službenik na granici za koga se tvrdi da je grčke nacionalnosti, naljutio se što deca iz Republike Kipar, koju priznaju svi, nameravaju da predju u severni deo Kipra, koji kao samostalnu državu ne priznaje niko sem Turske, koja taj deo Kipra kontroliše ili drži pod okupacijom.

Gde gradjanin Srbije može da se obavesti o neprilikama koje ga mogu snaći na podeljenom Kipru?

Nedavno smo malo podsmevali Ministarstvu inostranih poslova Rusije na čijem se sajtu mogu naći sva moguća upozorenja gradjanima te zemlje kad krenu u inostranstvo, pa čak i upozorenje da se ne smeju kad gradjani Srbije kažu „ponos“. Ta reč na ruskom jeziku znači proliv!

E pa, na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije postoji odeljak „bilateralni odnosi sa stranim državama“ i tu se može pronaći ponešto i o Kipru odnosno Republici Kipar, ali ni reči o tome da je to ostrvo podeljeno i u čemu su za putnike rizici te podeljenosti. Imate pobrojane posete naših zvaničnika Kipru i obratno, kratko su opisani ekonomski odnosi, a citirani su i svi bilateralni ugovori.

Možete da pokušate u odeljku koji je posvećen bilateralnim odnosima sa Turskom. Možda tu ima nešto? Nema.

Onda, da vidimo kako Ministarstvo inostranih poslova Nemačke, vodeće evropske zemlje u koju se naše vlasti kunu, postupa sa svojim gradjanima kojima padne na pamet da otputuju na Kipar, pa odluče da vide i njegov severni deo.

Na sajtu Ministarstva inostranih poslova Nemačke postoji više odeljaka namenjenih nemačkim turistima. Jedan se zove „Putna i sigurnosna upozorenja“, drugi „Putna upozorenja“, treći „Putovanje i zdravlje“ .Postoji i lista od 26 država na koje nemačko ministrstvo posebno upozorava svoje gradjane. A postoji i „Preventivna krizna lista“ na koju se pozivaju da se upišu Nemci koji baš moraju da krenu u zemlju gde bi njihova sigurnost mogla da bude ugrožena.

Što se Kipra tiče, upozorenje državljanima Nemačke je opširno i detaljno da detaljnije ne može biti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com