Nemački Skadar na Bojani : Železnička stanica Štutgart 21 pred sudom

Posle sedam godina priprema, pred Upravnim sudom u Štutgartu održano je danas prvo ročište po tužbi koju su  2016.godine protiv pokrajine Baden Virtemberg podnele Nemačke železnice.

Predmet spora je : ko treba da snosi tokom poslednjih decenija preko svake mere narasle troškove gradnje podzemne železničke stanice  u Štutgartu, projekta za 21.vek. Čiji rok završetka je neizvestan, kao što  mu je neuzvesna i krajnja cena.

Prema okvirnom sporazumu iz 1995.godine, podzemna železnička stanica Štutgart 21 sa priključnim prugama trebalo je da košta 2,5 milijarde evra, podseća ARD.

Prema ugovoru, koji su 2009.godine potpisali pokrajina Baden Virtemberg, Nemačke zeleznice, Aerodrom Štutgart, grad Štutgart i Region Štutgart, projekat je vredeo 4,5 milijarde evra.

Prema poslednjim raspoloživim podacima, troškovi su narasli na 9,15 milijardi evra, plus osiguranje od rizika od 650 miliona evra, prenosi nemački javni servis.

A radovi još nisu završeni…

U ugovoru iz 2009.godine jeste utvrdjeno da neplanirane dodatne troškove snose Nemačke železnice i njihove firme kćerke kao isključivi nosioci projekta, ali je tom stavu dodata i rečenica koja kaže: „U slučaju daljeg rasta troškova EIU (firme kćeri Železnice) i pokrajina će započeti razgovore“.

Pokrajina Baden Virtemberg tvrdi da je ugovorom predvidjeno da neplanirane dodatne troškove snosi Železnica i da o tome nema šta da se razgovara.

A Nemačka železnica  svoju tužbu temelji baš na rečenici kojom su predvidjeni razgovori : ta rečenica implicira razgovore o podeli odgovornosti, pa i podeli dodatnih troškova izmedju Železnice i pokrajine Baden Virtemberg!

Obe strane su uverene u pobedu.

Očekuje se da spor traje godinama, pošto nije prihvaćen poziv pokrajine Baden Virtelberg saveznom ministarstvu saobraćaja da, ako ima mnogo para, preuzme dodatne  troškove železničke stanice Štutgart 21, a Nemačka železnica povuče tužbu.

Najnoviji rok za otvaranje podzemne železničke stanice Štutgart 21 je 2025.godina.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com