Nova britanska vlada: Boris Džonson šef diplomatije!

Jedan od najvećih zagovornika izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, bivši gradonačelnik Londona Boris Džonson novi je britanski ministar spoljnih poslova!

boris

To je bez sumnje najveće iznenađenje u današnjem imenovanju Tereze Mej, nove liderke Konzervativne partije, za premijerku Velike Britanije.

Džonson je važio za najozbiljnijeg kandidata za naslednika sada već bivšeg britanskog premijera Dejvida Kamerona, ali je nakon pobede opcije koju je on zagovarao na referendumu 23. juna šokirao britansku javnost povlačenjem svoje neformalne kandidature za tu poziciju.

Uspostavljeno je i novo ministarstvo, kao što je bilo i očekivano – za Brexit. Ministar za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije je Dejvid Dejvis. Interesantno je da je 68-godišnji Dejvis od 1994. do 1997. godine bio ministar za evropske poslove, a sada će se baviti izbavljenjem Britanije upravo iz tih poslova.

Lijam Foks će biti ministar za međunarodnu trgovinu, takođe važan resor s obzirom na predstojeće pregovore Velike Britanije sa drugim državama o uslovima trgovanja. Foks je 2010. godine imenovan za ministra odbrane, ali je sa te pozicije odstupio već krajem 2011. zbog optužbi da je jednom bliskom prijatelju omogućio nepriličan pristup Ministarstvu odbrane.

Važno je i imenovanje Filipa Hamonda, dosadašnjeg britanskog šefa diplomatije, za novog ministra finansija. Sa te pozicije je prethodno samoinicijativno odstupio Džordž Ozborn.

Amber Rud će zameniti Terezu Mej na poziciji ministarke unutrašnjih poslova, dok će Majkl Falon ostati ministar odbrane.

Inače Tereza Mej je na funkciju premijerke Velike Britanije danas zvanično stupila nakon audijencije kod kraljice Elizabete II.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com