Najomraženiji čovek u SAD gubi milione?

Izvršni direktor „Turing Pharmaceuticals“-a Martin Škreli postao je preko noći najomraženija osoba u Sjedinjenim Američki Državama nakon što je cenu leka za sidu i rak podigao sa 13,5 na 750 dolara.

Škreli

Potez tridesetdvogodišnjeg Škrelija izazvao je brojne osude javnosti, a nije pomoglo ni to što se mlađani biznismen putem društvenih mreža bahatio i svađao sa besnim komentatorima.

Škrelija su kritikovali i političari, a predsednički kandidat Demokratske stranke Berni Sanders odbio je njegovu donaciju.

Ipak, piše londonski Independent, izgleda da će se povećanje cene leka od 5.000 odsto Škreliju vratiti kao bumerang i finansijski ga udariti.

Naime, priliku je nanjušila konkurentska kompanija Imprimis i predstavili puno jeftiniju alternativu Škrelijevom leku. Daraprim je dugo vremena bio jedini lek ove vrste na tržištu i tako držao monpol, a lekari su ga prepisivali ljudima kojima je bio narušen imunitet, pre svega obolelima od side i raka.

Imprimis je saopštio da će svoj lek prodavati za manje od jednog dolara.

„Iako cenimo njihovo pravo da naplaćuju pacijentima i osiguravajućim društvima koliko god misle da je potrebno, neka se zna da postoji daleko jeftinija alternativa Daraprimu“, izjavio je izvršni direktor Imprimisa Mark L. Braun.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com