Sud u Njujorku dao za pravo Eplu

Sud u državi Njujork odbio je zahtev Ministarstva pravde SAD da kompanija Epl omogući FBI pristup podacima sa iPhona te komanije povezanih sa istragom u rutinskom slučaju u vezi sa narkoticima.

FBI vs Apple

Odluku je, po zahtevu podnetom još u oktobru, doneo sudija Džejms Orenštajn, javio je AP.

Ranije je Sud države Kalifornije obavezao Epl da skine zaštitu sa podataka na smatfonu koji je koristio počinilac atentata iz San Bernadina u kome je poginulo 14, a ranjeno 22 ljudi. Ta je presuda izazvala javno obraćanje Epla klijentima. Mark Zukerberg je podržao Epl, a Donald Tramp je pozvao da se kompanija zbig odbijanja zahteva FBI kazni bojkotom.

Državni tužilac SAD Loreta Linč izrazila je nadu da će Epl ipak izvršiti sudsku presudu. “Pitanje je kako država treba da dodje do dokaza… u delima koja se tiču nacionalne bezbednosti”, rekla je Linč u intervjuu za Fox News. Hiljade kompanija svaki dan izlaze u susret sličnim zahtevima, rekla je ona, a Epl treba da otključa samo jednu funkciju.

Pored kampanje koju je pokrenuo obraćajući se klijentima i upozoravajući da je pitanje dana kada će mu se sa istim zahtevima obratiti i druge države, Epl je najavio i žalbu na odluku Suda iz Kalifornije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com