Lukoil će najmanje stradati od sankcija

Rejting agencija Fič (Fitch) procenila je danas da će naftna kompanija Lukoil manje stradati od sankcija nego druge naftne kompanije koje imaju rejting.

Ovakvu ocenu Fič je bazirao na činjenici da Lukoil ima ambiciozne dugoročme planove na projektima teško dostupnih naftnih rezervi i dobru likvidnost. Ta je likvidnost, tvrdi Fič, 30. juna iznosila 2,3 milijarde dolara u novcu i novčanim ekvivalentima i još 2,8 milijardi dolara u kratkoročnim dugovima.

Sankcije će, tvrdi Fič, pogoditi naftne projekte, ali ne i likvidnost naftnih kompanija i neće imati kratkoročnog uticaja na njihov kreditni portfolio.

Sankcije mogu pogoditi Gaspromnjeft i Shell, ali će imati ograničen efekat na likvidnost Gaspromnjefta.

Itar tass je preneo i procenu Blumberga da bi američka kompanija Exxon Mobil mogla da obustavi svoje učešće u naftnim projektima na Arktiku zbog sankcija. Ta kompanija je, prema Wall street journal-u saopštila da „izučava sankcije“ i da će „poštovati sve zakone“.

Exxon Mobil je 9. avgusta počeo realizaciju projekta na nalazištu na najsevernijem delu Ruske Federacije, a po ugovoru sa Rosnjeftom. Radovi je trebalo da budu okončani za 70 dana.

Američke sankcije ruskim naftašima stupaju na snagu 26.septembra  i dotad bi Exxon Mobil trebalo da okonča posao.

Ruski ministar finansija Anton Siluanov izjavio je da će kompanijama Rosnjeft i Novatek, koje su pod udar američkih sankcija potpale u julu, biti dopušteno da pod uobičajenim uslovima konkurišu za sredstva iz Fonda nacionalnog blagostanja.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com