Elizabeta protiv slobodne trgovine sa Amerikom

Pokret otpora potpisivanju ugovora o slobodnoj trgovini izmedju Evropske unije i SAD raste i jača u nemačkoj javnosti i medijima neverovatnom brzinom. Po mnogo čemu je 21-godišnja bavarska devojka Elizabet Pertl bogom dana da postane ikona toga pokreta.

Pertlova je, naime, januara ove godine sasvim slučajno na Internetu pročitala da će jedna od posledica potpisivanja tog ugovora biti odobravanje upotrebe hormona u kozmetici i u Nemačkoj i malo je reći da se zaprepastila, opisuje Ziddojče cajtung prvo saznanje devojke o ugovoru koji se sprema.

“To je strašno, a niko o tome pojma nema. Pitala sam se kako ljude da pokrenem“,rekla je Elizabet pošto je već obezbedila mnogo više od potrebnih 50 000 potpisa , koliko je potrebno da se njenim zaprepašćenjem i nezadovoljstvom i naravno peticijom pozabavi nemački Bundestag.

Na sajt Bundestaga Elizabeta Pertl je postavila peticiju sa zahtevom: „ Bundestag treba da naloži nemačkoj viadi da se izjasni protiv Transatlantskog ugovora o slobodnoj trgovini (TTIP)“, a pod taj se zahtev potpisalo 68 332 čoveka.

Spor oko Transatlantskog sporazuma o slobonoj trgovini, kao i spor oko Ceta , istog sporazuma sa Kanadom, ima i svoju ozbiljniju dimenziju. Socijaldemokratska partija Nemaćke jedva čeka da iz Brisela bude ispraćen sadašnji komesar Karel de Guht, u nadi da će nova komesarka imati više razumevanja za podećanje SDP-a da je ta stranka formulirala mininalne standarde koje moraju sadržavati dva sporazuma, koji bi za rezultat trebalo da imaju stvaranje najveće zone slobodne trgovine na svetu. Pa funkcioner te stranke Ralf Štegner za Handelsblat kaže: “Bez tih ključnih zahteva niko neće dobiti saglasnost socijaldemokrata, pri čemu nam je sasvim svejedno da na to dugačije gleda gospodin Guht ili kineski car”!!!

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com