Bliski istok: Prihodi od nafte manji za 500 milijardi dolara

Tokom 2016. prihodi od prodaje nafte zemalja članica Zalivskog saveta za saradnju smanjiće se između 490 i 540 milijardi dolara u odnosu na 2014. godinu, prenosi AP pozivajući se na podatke MMF-a. Prošle godine prihodi od nafte ovih zemalja bili su manji za 390 milijardi dolara.

Prema MMF-u, zemlje koje u velikoj meri zavise od nafte, kao što je Saudijska Arabija, imaće ogromne budžetske deficite. Iako Rijad pokušava da diversifikuje svoju ekonomiju, prodajom nafte ostvaruje više od 72 odsto svojih prihoda. Budžetski deficit Saudijske Arabije ove godine će iznositi 90 milijardi dolara.

Prognoza rasta Saudijske Arabije, Kuvajta, Katara, Bahreina, Omana i Ujedinjenih Arapskih Emirata samnjena je sa 3,3 na 1,8 odsto. Najveća ekonomija u regionu – Saudijska Arabija – imaće rast od 2 odsto.

„Cene nafte će se verovatno uskoro oporaviti, ali se još dugo vremena neće vratiti na nivo iz 2013. i 2014. godine. To znači da će mnoge zemlje morati da smanje potrošnju i pokušaju da ostvare veće prihode izvan naftnog sektora“, rekao je Masud Ahmed, MMF-ov direktor zadužen za Bliski istok.

U oktobru, MMF je procenio da će Saudijska Arabija ostati bez finansijskih sredstava u narednih pet godina ukoliko nastavi sa trenutnom politikom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com