Rusija uvela privremenu zabranu uvoza proizvoda visokog fitosanitarnog rizika iz BiH

Ruska služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor „Roseljhoznadzor“ uvela je privremeno ograničenje na uvoz u Rusiju „proizvoda visokog fitosanitarnog rizika“ iz Bosne i Hercegovine, prenosi Slobodna Bosna.

jabuke

U saopštenju resora se navodi da uvoz proizvoda iz Bosne i Hercegovine u Rusiju preko treće strane takođe nije dozvoljen, a roba koja je stigla do 4. avgusta može biti uvezena nakon „kontrolno-nadzornih radova i laboratorijskih ispitivanja“.

Razlog za uvođenje zabrane je povećanje obima proizvoda koji podležu karantinu, a koji dolaze iz Bosne i Hercegovine. Kako se navodi u saopštenju, Rusija nema informacije o sistemu državne fitosanitarne kontrole u BiH i njenom stanju.

Uprava za karantin i zaštitu bilja Ministarstva za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose Bosne i Hercegovine odbila je da primi rusku delegaciju za upoznavanje sa sistemom kontrole.

Moguće je da je razlog odbijanja da se prime kontrolori iz „Roseljhoznadzora“ informacije da ruska delegacija namerava da poseti mesto uzgoja i čuvanja proizvoda koje podležu karantinu „radi daljeg poređenja veličine tih proizvoda sa obimima koji se uvoze u Rusiju“.

Pre dve godine, nakon što je Rusija uvela kontrasankcije i privremeni embargo na proizvode iz SAD, EU i nekih drugih zemalja, Moskva je već imala probleme sa uvozom proizvoda koji podležu karantinu iz Bosne i Hercegovine.

U novembru 2014. godine „Roseljhoznadzor“ je izračunao da je za devet meseci 2014. godine uvoz „bosanskih“ jabuka porastao 100 puta! Prirodno, to je u resoru izazvalo sumnje da se radi o nezakonitom reeksportu zabranjenih proizvoda iz EU.

Pre nepune dve godine Rusija je od BiH tražila da odgovori koliko je krompira, jabuka, krušaka, grožđa i ostalog voća zasejano i na kojoj površini. Najveće sumnje pale su na fitosanitarne sertifikate koji prate pošiljke.

„Prema našim podacima koji se analiziraju, postoje indicije da se ne radi o tolikim količinama predstavljenim od strane ruskih nadležnih službi, ali to tek treba da se utvrd“i, rekao tadašnji ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Boris Tučić, za čijeg je mandata je i nastao problem s izvozom u Rusiju.

Situacija od pre dvije godine se, izgleda, ponavlja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com