Modernizacija 500 kilometara pruga u Srbiji u naredne tri godine

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je danas da će u Srbiji u naredne tri godine biti modernizovano 500 kilometara pruga.

mihajlović

Mihajlović je na otvaranju pruge Sopot Kosmajski–Kovačevac, na železničkom Koridoru 10, istakla da će na toj deonici, dugoj 18,4 kilometara, brzina saobraćaja vozova biti povećana sa 30 na 120 kilometara na čas.

Ona je objasnila da vrednost radova iznosi 11,8 miliona dolara, uz napomenu da su oni finansirani sredstvima ruskog kredita namenjenog modernizaciji železnice u Srbiji, u ukupnoj vrednosti od 800 miliona dolara.

Mihajlović je, čestitajući 15. septembar – Dan železničara Srbije, navela da naša železnica staje na svoje noge, i da nakon 20 godina konačno možemo da kažemo da ćemo u naredne tri godine modernizovati 500 kilometara pruga u Srbiji.

Ona je istovremeno naglasila da je vrednost trenutnih železničkih projekata veća od jedne milijarde evra, i podsetila na to da je prva pruga Beograd–Niš otvorena pre 131 godinu i da je tada povezivala Srbiju sa Solunom, Peštom i Carigradom.

Mihajlović je poručila da treba da se zajedno borimo za svakog putnika i svaku tonu robe, i ukazala na to da je Vlada Srbije u prethodnih godinu i po dana postavila razvoj železnice kao jedan od svojih prioriteta.

Prema njenim rečima, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture pružiće pomoć železnicama u realizaciji svih projekata.

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin čestitao je prisutnima Dan železničara Srbije, ističući da je železnica jedan od stubova privrede svake zemlje.

Čepurin je najavio da će za oko nedelju dana u posetu Srbiji doći novi predsednik Ruskih železnica Oleg Belozjorov, koji će prisustvovati otvaranju saobraćaja na još jednoj deonici koja se finansira ruskim kreditom, od Rume do Golubinaca.

On je rekao da radovi koji se finansiraju ruskim kreditom teku po planu, a na nekim mestima i bolje od predviđene dinamike, kao i da je primetno da postoji visok profesionalizam.

Ambasador Ruske Federacije je podsetio na to da kompanija „RŽD internešenel“ pomaže i obnovu škola duž pruga koje se grade, kao i da su već obnovljene dve osnovne škole u Pančevu i Golubincima.

Zamenik direktora „RŽD internešenel“ Mansurbek Sultanov izneo je očekivanje da će narednih dana biti potpisan ugovor za modernizaciju još tri deonice na Koridoru 10 na jugu Srbije.

Sultanov je istakao da Ruske železnice kvalitetno izvode radove i ispunjavaju predviđene rokove, i potvrdio da će tako biti i u narednom periodu.

Generalni direktor preduzeća „Infrastruktura železnice Srbije“ Goran Maksić rekao je da bi radovi na tri deonice na jugu Srbije trebalo da počnu krajem februara ili početkom marta sledeće godine.

Rekonstrukcija pruge Sopot Kosmajski–Kovačevac započeta je 6. aprila ove godine, a modernizacijom je bila obuhvaćena kompletna građevinska i elektrotehnička infrastruktura na toj deonici.

Pruga je otvorena na tradicionalni železnički način, tako što je otpravnik poslova železničke stanice u Sopotu Kosmajskom dao signal, nakon čega je prošao voz.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com