Sram vas bilo: Nemačka će primiti stotinak dece iz izgorelog izbegličkog logora

Kad, pod izgovorom zaštite ljudskih prava, treba da se meša u unutrašnje stvari trećih država, Evropska unija, na čelu s Francuskom, kao u Libiji, neverovatno je efikasna, pretiču je samo SAD.

Kad svetom krenu nesrećni ljudi iz tih država, kojima su ljudska prava zaštićena tako što su ostali bez krova nad glavom, Evropska unija se, kao, svadja i dogovara godinama. Ne požuruje je ni sudbina maloletnih izbeglica, bez roditeljske pratnje.

Kao oko rešavanja pitanja preopterećenih izbegličkih logora u Grčkoj – logor Moria na ostrvu Lezbos upravo je izgoreo do temelja.

Nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zeehofer danas je saopštio da je Nemačka spremna da primi izmedju 100 i 150 maloletnih izbeglica bez roditeljske pratnje, koji su bili smešteni u tom logoru.

On je, kako prenosi ARD, rekao da je spremnost da učestvuje u akciji izrazilo desetak članica EU, a Francuska bi mogla da primi dece koliko i Nemačka.

Grčka je sa ostrva Lezbos na kopno evakuisala 400 takve dece.

Nemačka, medjutim, smatra da je najbolje da izbeglice ostanu gde su, a da im se pomoć pruži na licu mesta. Navodno je Grčka već uputila spisak potreba! Marta ove godine EK je Grčkoj obećala pomoć od 700 miliona evra.

Što se pomoći na licu mesta tiče, najrečitiji je ipak primer Turske koja je primila oko tri miliona sirijskih izbeglica, a da joj za njihovo izdržavanje EU, po ugovoru potpisanim 2016. godine, do 2020. godine transferiše 6 milijardi evra.

 

Prema izveštaju Handelsblata od jula 2020. godine, EU je do tog trenutka Turskoj prebacila 2,4 milijarde ili 0,54 evra po izbeglici!

Povodom tih izbeglica, svedoci smo neprekidnih tenzija izmedju Turske i EU. Kad o tome izveštava, nemački javni servis s prezirom podvlači da je reč samo o parama!? Stvarno?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com