Gasprom: Tečni gas nema šanse

Generalni direktor Gasproma Aleksej Miler izjavio je danas na godišnjoj skupštini akcionara u Moskvi da je ta kompanija tokom 2015. godine u Evropu izvezla 159,4 milijarde kubnih metara gasa, što je za osam odsto više u odnosu na 2014.

miler

„Ovaj pozitivni trend se nastavio i u 2016. godini. Prema našim preliminarnim podacima, Gaspromov izvoz se međugodišnje uvećao za 14,2% (10,6 bcm) u prvoj polovini 2016. godine. Konkretno, izvoz u Nemačku se povećao za 1,5 bcm, u Poljsku za 1,3 bcm, a u Francusku za 1,4 bcm“, rekao je Miler.

On je istakao dominantnu ulogu gasa iz gasovoda u odnosu na tečni prirodni gas (TPG).

„Rezultati iz 2015. godine su potvrdili dominantnu ulogu gasa iz gasovoda na evropskom tržištu u poređenju sa TPG: prosečna stopa iskorišćenosti terminala TPG bila je samo 25%, dok se iskorišćenost Severnog toka povećava, uprkos ograničenjima regulatora. U 2015. godini, Severni tok je pokazao stopu iskorišćenosti od 70%. Iste godine samo naše isporuke Nemačkoj prevazišle su ukupnu količinu uvoza TPG svih zemalja Evropske unije“, kazao je generalni direktor Gasproma.

Miler je naveo da je Gsprom prošle godine proizveo 418,5 bcm i  da je godišnji kapacitet proizvodnje 150 bcm iznad stavrne proizvodnje.

„To znači da brzo možemo povećati proizvodnju, što predstavlja jednu od glavnih konkurentskih prednosti Gasproma na domaćim i globalnim tržištima“.

Gasprom je prošle godine ostvario profit od 787 milijardi rubalja, što je za 8,6 odsto više u odnosu na 2014.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com