Ciprasov kraj

Panos Kamenos, lider desničarske stranke Nezavisni Grci koja sa levičarskom Sirizom čini vladajuću koaliciju u Grčkoj, rekao je da će njegovi poslanici pružiti „ograničenu podršku“ zakonima koje grčki parlament treba da usvoji u sklopu dogovorenih mera štednje i reformi sa evrozonom.

Aleksis Cipras.jpg

Još ranije je 15 poslanika Sirize obavestilo lidera stranke i premijera Aleksisa Ciprasa da neće podržati zakone, među kojima i oni o promeni PDV i penzionog sistema. Britanski mediji spekulišu da bi čak i do 30 poslanika Siriza moglo da kaže NE, kao što su građani Grčke na referendumu, tim zakonima.

Usvajanje ovih zakona ne bi trebalo da dođe u pitanje s obzirom da opozicija podržava ugovorene mere štednje i reforme, ali je vladajuća većina itekako u pitanju.

Pred Ciprasom je, kao što smo i ranije pisali, nekoliko opcija: vlada nacionalnog jedinstva, novi izbori ili čišćenje sopstvenih redova. Sve tri opcije ne idu na ruku mladom premijeru, koji nakon nepromišljenog referenduma, čiji ishod je rezultirao još oštrijim zahtevima kreditora, gubi popularnost.

Da li je ovo, zaista, kraj političke karijere Aleksisa Ciprasa?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com