Da li bi RTS trebalo da se upoređuje sa HRT-om?

Dragan Bujošević, direktor Radio-televizije Srbije, spomenuo je Hrvatsku radio-televiziju (HRT) obrazlažući ponovno uvođenje pretplate, ili takse – a u svakom slučaju nameta, za „medijski javni servis građana“. Zbog toga, portal Ekonomske Vesti, odlučio je da istraži kako to tačno HRT naplaćuje taksu.

HRT

Za početak, taksa za HRT iznosi 80 kuna, što je nešto manje od 11 evra. Dakle, duplo više nego što će iznositi taksa za RTS (500 dinara, nešto više od 4 evra). U tom kontekstu, ipak treba napomenuti da je prosečna plata u Hrvatskoj, primera radi u avgustu, bila i više nego duplo veća u odnosu na Srbiju (752 evra naspram 370 evra).

HRT - pristojba

Takođe, upitna je i zakonska utemeljenost takse za RTS s obzirom da nije reč o javnom preduzeću, iako se trenutno, kroz budžet, finansira sredstvima građana Srbije. S druge strane, taksa za HRT je zakonski regulisana i ne naplaćuje se preko računa za struju, primera radi, već HRT šalje svoje uplatnice na adrese građana.

Kada je transparentnost rada u pitanju, HRT bi RTS-u mogao da održi više „javnih časova“. Rad Hrvatske radio-televizije pod stalnom je lupom javnosti, a o njihovom radu, pa čak i previranjima među rukovodiocima, redovno izveštava i sama HRT. S druge strane RTS je već godinama obavijen velom tajne.

I sama naplata takse u Hrvatskoj razložena je do atoma.

„Od mesečnog iznosa takse koji iznosi 80 kuna, 34 kune izdvaja se za proizvodnju četiri televizijska programa (HRT 1, HRT 2, HRT 3, HRT 4), 3 radijska programa (HRA1, HRA2, HRA3), programe 9 radio-stanica (Osijek, Split, Knin, Pula, Zadar, Sljeme, Rijeka, Dubrovnik, Glas Hrvatske), programe 8 HRT centara (HRT centar – Osijek, Pula, Rijeka, Zadar, Knin i Šibenik, Split, Dubrovnik, Čakovec i Varaždin), Simfonijski orkestar HRT-a, Jazz orkestar HRT-a, Tamburaški orkestar HRT-a i Zbor HRT-a , web portal i mobilnu platformu. 7 kuna izdvaja se usluge kompanije Odašiljači i veze (OiV) koja mrežom od oko 300 odašiljača širom Republike Hrvatske distribuira televizijski program svih televizija do domova korisnika. Daljih 8 kuna izdvaja se za Hrvatski audio-vizuelni centar čime se putem takse sufinansira hrvatsko filmsko stvaralaštvo, a u ovih 8 kuna takođe spadaju i naknade za HDS ZAMP, odnosno naknade za korištenje autorskih izvođačkih prava. Izuzetno je bitno istaknuti da su u ovoj stavki i davanja namenjena Fondu za pluralizam medija putem kojeg HRT sufinansira rad 150 radijskih i 27 tv lokalnih stanica u Republici Hrvatskoj. Takođe, u strukturi takse sledećih 7 kuna izdvaja se za poreze a iz preostale 24 kune financiraju se troškovi održavanja HRT-a (energija, amortizacija i ostali troškovi)“

HRT - studio

Dok Bujošević obilazi Srbiju i zajedno sa Programskim odborom javnog medijskog servisa Srbije, a uz podršku Misije OEBS-a, građane na javnim rasprava upoznaje o programskim sadržajima RTS-a, HRT na svom sajtu jasno ističe kakav program proizvodi i koliko.

„U skladu ugovora sa Vladom za period od 2013. do 2017. godine, HTV u segmentu televizijskog programa proizvodi informativni (553.054 minuta godišnje), dečji (54.012 minuta godišnje), naučno-obrazovni (91.390 minuta godišnje), dokumentarni (80.604 minuta godišnje), dramski (41.242 minuta godišnje), kulturni (99.137) i religijski (22.410 minuta godišnje) program, te program za nacionalne manjine koji je deo informativnog programa“

O broju reklama na HRT-u ne treba trošiti reči. Potrebno je provesti samo sat vremena uz HRT pa shvatiti o kakvoj je razlici reč u odnosu na RTS. Ali, primera radi, važno je napomenuti da je pre nekoliko godina HRT-u zakonski onemogućeno da u takozvanom prajm-tajmu, od 18 do 22 sata, ima više od četiri minuta reklama po satu.

Dakle, da li bi RTS trebalo da se upoređuje sa HRT-om?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com