Gabrijel: Za Nemačku problema nema

Nemački ministar privrede i energetike Zigmar Gabrijel rekao je danas da obustavljanje gradnje gasovoda Južni tok ne predstavlja veliki problem za Nemačku.

„Što se Nemačke tiče, to ne predstavlja veliki problem. Mi imamo dobre kanale za isporuke“, rekao je novinarima u Briselu Gabrijel, koji učestvuje na sastanku ministara energetike država članica EU.

Kako prenosi RIA Novosti, Gabijel je ocenio da je Južni tok važan projekat za zemlje južne Evrope i izrazio nadu da bi se pregovori o tome još mogli obnoviti. On je, medjutim, dodao da obustavljanje tog projekta nije katastrofa i da je taj projekat u realizaciji imao problema i pre izbijanja ukrajinske krize.

„Mi prosto treba da se nadamo da će se situacija u odnosima izmedju Ukrajine, Rusije i Evropske unije stabilizovati i da će pregovori moći da se obnove“, rekao je Gabrijel.

Ruski predsednik Vladimir Putin 1. decembra je tokom posete Ankari objavio da Rusija odustaje od projeta gasovoda Južni tok. Zemlje učesnice u ovom projektu još nisu dobile zvaničnu rusku informaciju o njegovom zatvaranju. Putin je o toj odluci Rusije telefonom razgovarao sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, premijerom Madjarske Vikotorom Orbanom, a danas i sa austrijskim kancelarom Vernerom Fajmanom.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com