Hrvati fiksirali švajcarski franak

U hrvatskom Saboru je danas izglasan predlog dopune zakona kojim se kurs švajcarskog, u narednih godinu dana, fiksira na 6,39 kuna za kredite u francima i za one sa valutnom klauzulom u francima, prenosi portal Index.

Zakon je prihvaćen sa 85 glasova „za“, jednim „protiv“ i jednim „uzdržanim“, a zastupnici najveće opozicione stranke HDZ-a nisu učestvovali u glasanju.

Uprkos tome što je Udruga Franak danas na svojoj službenoj Fejsbuk stranici objavila kako počinju pripreme za masovne proteste, izgleda da je u prepodnevnim satima došlo do pomaka u komunikaciji između Udruge i Vlade. Kao nepremostiv problem iz Franka su jutros navodili to što je Vlada u svoj predlog o fiksiranju kursa švajcarskog franka na godinu dana pokušala uvesti limit, kojim bi se mera ograničila na kredite do milion kuna (130 hiljada evra).

Ipak, hrvatska Vlada je danas uputila amnadman prema kome bi se mere odnosile i na kredite iznad milion kuna.

Vlada, predvođena Socijaldemokratskom partijom, se na takvu meru odlučila kako bi se pomoglo korisnicima stambenih kredita vezanih uz franak usled iznenadnog, velikog povećanja kursa švajcarskog franka.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com