Lalovac: Izlazite iz kredita u švajcarcima

Hrvatski ministar finansija Boris Lalovac rekao je danas da gradjanima preporučuje izlazak iz kredita u francima i njihovu konverziju u evro.

Pitanje je samo, rekao je Lalovac posle današnjeg sastanka sa čelnicima poslovnih banaka, koji deo troškova konverzije će snositi banke, a koliki gradjani.

„Bitno je reći da su bankari voljni pomoći“, rekao je Lalovac, a prenosi Jutarnji list.

Lalovac je rekao da se čulo 5-6 raznih mišljenja i rešenja i da se sada očekuje da bankari u svojim krugovima nadju zajedničko rešenje. On je rekao da očekuje da će bankari doći do takvog rešenja budući da su i sami svesni da se može pojaviti problem neplaćanja kredita. U suprotnom, rekao je Lalovac, država bi morala da preseče kao kod Zakona o potrošačkom kreditiranju.

„Bitno je naći zakonito, ali i trajnije rešenje jer će volatilnost švajcarskog franka ubuduće biti velika“, rekao je Lalovac i dodao da se kratkoročno rešenje mora naći pre dospeća naredne rate, obično dolazi na kraju meseca, a onda će se, rekao je Lalovac, raditi na trajnijem rešenju.

U emisiji „Otvoreno“ HRT-a, docent Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i glavni ekonomski strateg opozicionog HDZ-a Tomislav Ćorić postavio je suvislo pitanje: zašto države koje su dozvolile indeksiranje „valute valutom“ nisu iskoristile tri godine i tri meseca mirovanja franka da nadju to trajnije rešenje?!

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com