Mogu li Sirijci da pokrenu Nemačku?

U poslednjoj deceniji broj novosnovanih kompanija u Nemačkoj se na godišnjem nivou smanjio za 40 odsto. Mogu li tu brojku da promene izbeglice iz Sirije? Mnogi se nadaju da mogu.

izbeglice

U tekstu Svetskog ekonomskog foruma i Rojtersa, napominju se države poput Australije, Izraela i Sjedinjenih Američkih Država, koje imaju visok broj migranata i kod njih je, povezuju se te dve stvari, preduzetnički duh visoko razvijen.

Izdvojen je i primer sirijske porodice Albasir, koja je u Nemačku došla pre dve godine, a danas već imaju svoj biznis. Rade ono što su radili i u Siriji, prave drveni nameštaj. I za sada im ide dobro.

„Početi kada nemate ništa nije lako, ali samo sediti i ne raditi ništa je mnogo teže“, rekao je Kalid Albasir.

 

Veliki broj Sirijaca koji su izbegli u Nemačku, ali i druge evropske države, spremni su da pokrenu svoj biznis. I to, s obzirom na tamošnju kulturu, ne bi trebalo da čudi. Uostalom, znate li koliki put su ti ljudi prepešačili ne bili stigli gde su sada?

Ralf Zenger, stručnjak sa Instituta za društvena ispitivanja u Majncu smatra da od 25 do 50 hiljada izbeglica koji su došli u Evropu u poslednjem periodu realno mogu da pokrenu svoj biznis. I upravo tom se Nemačka, a pre svih kancelarka Angela Merkel, nada.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com