Oland i Sarkozi zaustavili Le Penovu

Radikalna desnica ipak nije osvojila nijedno predsedničko mesto na regionalnim izborima u Francuskoj. Za to je zaslužna uobičajena saradnja Socijalističke partije, aktuelnog predsednika Fransoe Olanda, i Republikanske partije, bivšeg predsednika Nikole Sarkozija.

Marin le Pen

Marin le Pen, predsednica Nacionalnog fronta, poražena je u regionu Nor-Pa-de-Kale od Ksavijera Bertrana iz Republikanske partije. Le Penova je osvojila 42,4 odsto glasova, a Bertran 57,6.

Poražena je i nećaka liderke radikalne desnice, Marion Marešal-Le Pen. Nju je u regionu Provans Alp Kot-d’Azur pobedio takođe Republikanac, Kristijan Ostrosi sa 54,5 naspram 45,5 odsto glasova.

Kandidati Nacionalnog fronta poraženi su i u ostalim regionima u kojima su uspeli da se plasiraju u drugi krug, ponovo zahvaljajući odluci Socijalističke partije da povuče svoje kandidate i pozove svoje glasače da glasaju za članove Republikanske partije.

Ipak, kako je Marin le Pen rekla, njihova stranka je utrostručila broj regionalnih odbornika i biće glavna opozicija u većini od 13 francuskih regiona.

„U severnim i južnim bastionima izbrisali smo zlu Socijalističku partiju“, rekla je Le Penova članovima svoje stranke nakon poražavajućih rezultata.

French far-right party members and supporters, wave flags during the National Front's summer convention in Marseille, southern France, Sunday, Sept. 15, 2013. (AP Photo/Claude Paris)

Da Nacionani front postaje sve veća pretnja Socijalistima i Republikancima, koji se već decenijama smenjuju na vlasti u Francuskoj, potvrđuje i rečenica francuskoj premijera, Manuela Valsa, nakon drugog kruga regionalnih izbora: „Večeras, nema mesta olakšanju ili trijumfalizmu.

Podsetimo, francuski regionu ne raspolažu preteranom izvršnom vlašću, ali raspolažu ozbiljnim budžetima.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com