Praznici ruše francuski san o milion radnih mesta

Udruženje francuskih poslodavaca Medef odložilo je za sedam dana svoju za sredu najavljenu konferenciju za štampu pošto je njihov set mera za kreiranje milion radnih mesta u Francuskoj, pogotovo sindikalnoj javnosti, imao efekat bombe.A francuskom premijeru socijalisti Manuelu Valsu,ianče sklonom poslodavcima, samo bi takva bomba trebala na dan parlamentarnog glasanja o poverenju vladi.

Mere je ekskluzivno objavio ekonomski list Eko, a predstavnici sindikata su ga dočekali kao „provokaciju“, „ 1.april kad mu vreme nije“, a Medef je optužen da su mu previše porasla krila , pošto francuska vlada u poslednje vreme dosta promptno odgovara na svaki zahtev poslodavaca.Na to je portparol Medefa objasnio da se radi o radnom i prevazidjeno tekstu koji je trebalo samo da izazove dijalog.

Tekstom na 50-tak strana Medef je tačno kvantifikovao koliko bi koja od njegovih mera donela novih radnih mesta i u kojim sektorima. Zanimljivo da je najviše zgražanja izazvao predlog Medefa da se broj prazničnih dana u Francuskoj smanji sa sadašnjih 11 za dva, što bi, tvrdi Medef otklonilo probleme koje česti praznici prave organizaciji proizvodnje i tako koče ekonomski rast i zapošljavanje. Udovoljavanje ovom zahtevu Medefa navodno bi doprinelo ekonomskom rastu sa 1 procentnim poenom, a kreiralo bi novih oko 100 000 radnih mesta.

Ništa manje užasa nije izazvalo obnavljanje predloga šefa Medefa Pjera Gataza da se u nekom prelaznom periodu uvede minimalna plata niža od sadašnje minimalne cene rada koju bi dobijao onaj deo stanovništva koji je sada veoma udaljen od zaposlenja, a koja bi bila dopunjavana iz socijalne pomoći.Efekat ove mere bi bio izmedju 50 000 i 100 000 novih radnih mesta u roku od 5 godina.

Medef bi umesto zakonski nametnutog trajanja radnog vremena, firmama dao slobodu da pregovaraju ne samo o dužini ukupnog radnog vremena, nego i najdužem radnom danu i preraspodeli radnog vremena.

Ukoliko bi se firmama omogućilo da sa zaposlenima koji to žele postugnu individualne ili kolektivne dogovore o radu trgovina uveče i nedeljom, to bi, misli Medef , stvorilo uslove za 50 000 do 200 000 novih radnih mesta u turizmu i 40 000 do 100 000 novih radnih mesta u trgovini i distribuciji.

Medef takodje predlaže da se dozvole ugovori o radu koji traju dok traje projekat na kome je radnik zaposlen.

Ovim merama i smanjivanjem pojedinih poreza i tereta na preduzeća, Medef tvrdi da bi kreirao izmedju 690 000 i 1 590 000 radnih mesta. Francuska je prepolovila svoju prognozu o rastu u ovoj godini na 0,5 odsto i zatražila je od Evropske komisije odlaganje obaveze da svoj bužetski deficit spusti na 3 odsto do 2017.godine. Stopa nezaposlenosti je u Francuskoj, prema najnovijim podacima, 9,7 odsto.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com