Ukinuta presuda Sanaderu, kaucija 1,5 miliona evra

Vrhovni sud ukinuo je presudu bivšem premijeru i lideru HDZ-a Ivi Sanaderu u slučaju Fimi media. Sanader bi trebao biti pušten iz zatvora u Remetincu, gde se trenutno nalazi, čim uplati kauciju od 12,4 miliona kuna! Ali, danas još neće na slobodu, prenosi Index.hr.

Sanader

Vrhovni sud je takvu odluku doneo nakon trodnevnog razmatranja žalbi Sanadera i Uskoka u korupcijskom slučaju Fimi media, u kojem je Sanader bio nepravomoćno osuđen na devet godina zatvora, kao i povrat nezakonito stečenih 15,27 miliona kuna.

„Presuda je ukinuta, produžen je istražni zatvor u slučaju Fimi media zbog opasnosti od bega i zamenjen kaucijom od 12,4 miliona kuna“, rekao je Hini glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

Kauciju može položiti u gotovom novcu, nekretninama ili vrednim pokretninama. Brži put do slobode je uplata kaucije u gotovini jer za nekretnine i pokretnine treba sprovesti procenu.

Bivši premijer i šef HDZ-a pre izlaska na slobodu mora položiti kauciju i na sudu obećati da neće bežati.

Zasad nije poznato kakvo je stajalište Vrhovni sud zauzeo u odnosu na žalbe ostalih optuženika, među kojima je i HDZ koji je u prvostepenom postupku kao pravno lice kažnjen s pet miliona kuna i oduzimanjem nezakonite koristi od 24,2 miliona kuna. Celovita odluka biće poznata tek nakon što Vrhovni sud objavi pisano obrazloženje, što može potrajati mesecima.

Odluka se zna u odnosu na Sanadera jer se u istražnom zatvoru nalazi jedino na temelju presude u slučaju Fimi media, odnosno tzv. obligatornog pritvora koji se po sili zakona mora odrediti optuženima kojima je izrečena nepravomoćna zatvorska kazna veća od pet godina.

Prvostepenom presudom uz Sanadera i HDZ krivim je proglašen i nekadašnji stranački blagajnik Mladen Barišić, koji je kažnjen s tri godine zatvora. Bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević osuđena je na godinu i po, a vlasnica agencije Fimi media Nevenka Jurak na dve godine zatvora i oduzimanje 2,5 miliona kuna imovinske koristi.

Uslovnu kaznu dobio je bivši Sanaderov glasnogovornik Ratko Maček koji se jedini nije žalio na presudu.

Sanader, koji se nedugo nakon napuštanja premijerske pozicije 1. jula 2009. našao na meti Uskoka zbog brojnih afera, više nije osuđen ni u jednom slučaju jer je Ustavni sud letos ukinuo presudu u slučaju Hypo i Ina-MOL, koja je bila punomoćna.

Još mu se sudi u slučaju Planinska u kojem je optužen za primanje 17 miliona kuna „provizije“, nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja kupilo zgradu od firme bivšeg HDZ-ovog saborskog zastupnika i vlasnika mesara Stjepana Fiolića.

Sanader će se odsad, uplati li kauciju, u nastavku svih postupaka braniti sa slobode.

Njegov izlazak iz Remetinca očekuje se nakon što obavi potrebne formalnosti i razduži zatvorske stvari.

Sanader je uhapšen 10. septembra 2010. godine u Austriji i od tada se nalazi u zatvoru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com