Rusi pozvani da se obavezno vakcinišu protiv gripa i – pneumokoke

Ruski gradjani su upozoreni da ove godine vakcina protiv Covid-19 neće biti proizvedena u količinama ni blizu dovoljnim za sve stanovništvo, te im se savetuje da se obavezno vakcinišu protiv gripa i pneumokokne infekcije.

Glavni lekar Rusije Ana Popova, retka osoba na svetu koja je od početka epidemije Covid-19 gradjanima savetovala nošenje zaštitnih maski, pozvala je gradjane Rusije da se ove godine obavezno vakcinišu od gripa.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) nas je obavestila, rekla je Popova za ruske medije, da ćemo ove godine imati posla sa tri nova soja virusa gripa od kojih se nismo vakcinisali ni prošle ni prethodnih godina.

Ruski ministar zdravlja Mihail Muraško saopštio je da će vakcina od gripa biti ruskim gradjanima dostupna za dve nedelje.

Kako prenose ruski mediji, on je gradjanima Rusije savetovao da se vakcinišu i od pneumokokne infekcije i mogu da se vakcinišu odmah pošto je, kako je naveo, dejstvo te vakcine do pet godina.

Pošto je za oktobar najavio početak proizvodnje prve ruske vakcine protiv Covid-19, Muraško je upozorio da njena ovogodišnja proizvodnja ni blizu neće biti dovoljna da se vakcinišu svi gradjani, pa je zato vakcinisanje od gripa i pneumokokne infekcije više nego poželjno jer nikako ne bi valjalo da se čovek razboli i od Covid-19 i od gripa.

Da podsetimo, protiv pneumokokne infekcije se, kako je Nemcima proletos savetovao njihov ministar zdravlja Jens Špan, vakcinisala nemačka kancelarka Angela Merkel kad je ono morala u karantin pošto je doktor koji je vakcinisan bio pozitivan na Covid-19.

Prema Pravilniku o programu obavezne i preporučene imunizacije stanovništva od određenih zaraznih bolesti, u Srbiji se od pneumokokne infekcije vakcinišu samo lica u posebnom riziku. Prošle godine je Republički fond za zdravstveno osiguranje nabavio samo 3.975 doza te vakcine.

One thought on “Rusi pozvani da se obavezno vakcinišu protiv gripa i – pneumokoke

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com