Banke se pripremaju za „ekonomsku nuklearnu zimu“

Slabe korporativne zarade, bankarska kriza i Bregzit, prisiljavaju banke da se pripreme za najgori mogući scenario u drugoj polovini godine, rekao je za američku televiziju CNBC Lait Kalaf, analitičar „Hargreaves Lansdown“-a.

nuklearni napad

„Banke se pripremaju za ekonomsku nuklearnu zimu. Pokretanje člana 50. EU i referendumi u drugim evropskim zemljama mogli bi da prouzrokuju pad evra i funte na ispod 1,20 dolara. Banke su spremne na sve“, kazao je Kalaf.

Nakon što su Britanci izglasali izlazak iz EU, počele su priče da bi i druge evropske zemlje, poput Francuske i Holandije, mogle da organizuju slične referendume.

„Tržišta mrze nesigurnost, a događaji ove godine su nažalost stvorili mnogo misterije oko toga šta će se sledeće desiti“, dodao je Kalaf.

Akcije velikih banaka strmoglavo su pale od početka godine – Dojče banka je izgubila 45 odsto vrenosti, „Credit Suisse“ 41, a „Royal Bank of Scotland“ 35. Neizvesnost i nestabilnost je primećena u svim oblastima privrede, od rudarstva do automobilske industrije.

Do sada, Bregzit je bio najveća neizvesnost na svetskim finansijskim tržištima.

„Mislim da će u drugoj polovini godine najveća neizvesnost biti Bregzit, iako će taj proces trajati dve ili tri godine, pa će kompanije najverovatnije zasukati rukave i nastaviti sa biznisom“, rekao je Kalaf.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com