Odlučna borba države protiv sive ekonomije

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović izjavio je nakon sastanka sa predstavnicima Svetske banke (SB) da je ključni korak za smanjenje sive ekonomije uvođenje evropskih standarda u korporativno finansijsko izveštavanje, koje bi moglo da se primenjuje već od kraja ove godine.

vujović

Vujović je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa delegacijom Svetske banke, nakon sastanka na kojem je jedna od glavnih tema bila siva ekonomija, istakao da su mu predstavnici te finansijske institucije preneli da naša zemlja godinama ima plan borbe protiv sive ekonomije, a jako malo rezultata, i da će ovo biti ključni korak u rešavanju tog problema.

Za projekat uvođenja međunarodnih standarda u korporativno izveštavanje, Vlada Švajcarske je donirala 3,4 miliona evra, pri čemu su sporazum o donaciji potpisali i Dušan Vujović i predstavnici Svetske banke.

Cilj je da se podigne kultura izveštavanja, objasnio je Vujović i naveo primer da sada preduzetnici često vode duple knjige, ne plaćaju porez, nabavljaju ilegalno materijal koji im je potreban za posao, a uvođenjem ovog standarda, takva praksa bi bila prekinuta.

Ministar je iskazao očekivanje da će fakulteti podržati ovu inicijativu i sve što treba kako bi softveri neophodni za njegovo sprovođenje bili dostupni po minimalnim cenama.

Takođe, on očekuje da će prevodi standarda biti gotovi za nekoliko meseci, i da će do kraja godine biti moguće i primeniti ih.

Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen ocenio je da se, kada je reč o ovom projektu, konačno stiglo do cilja.

Ovo je izuzetno važna oblast iako je često nevidljiva, a donosi promene i pokazuje da li je zemlja uspešna u privlačenju investicija ili nije, ukazao je Verheijen.

Cilj je da računovođe u Srbiji i svi akteri u procesu budu savetnici od poverenja za kompanije i da se unapredi sistem finansijskog izveštavanja, objanio je on.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com