Pažnja, pažnja: Bivši NATO šef o kineskim investicijama kod nas

Pitanje je da li bi Srbija što pre trebalo da razvije svoju strategiju odbrane rezona kineskih investicija u regionu i kod nas ili bi sve trebalo da prepusti madjarskom premijeru Viktoru Orbanu.

Da bi o tome trebalo razmišljati svedoči i autorski tekst“ Kina investira u evropsku podelu“, bivšeg generalnog sekretara NATO-a Andersa Foga Rasmusena objavljen u uglednom nemačkom magazinu Cajt, inače socijaldemokratske orijentacije.

Autorski tekst Rasmusena prenosimo u celini:

„Ove nedelje je Madjarska bila domaćin takozvane 16+1 grupe, što je skup 16 država iz srednje i istočne Evrope, koje se sastaju već neko vreme, na inicijativu kineske vlade.

Susret je deo inicijative Pekinga „i pojas i put“ kojoj je cilj da izgradi jače ekonomske i političke veze sa evropskim državama. Za države centralne i istočne Evrope, to je pre svega šansa da obnove zapuštenu infrastrukturu uz pomoć finansijski jakog investitora.

Na prvi pogled, trebalo bi da su te investicije dobre za sve nas u Evropi. I za EU kao takvu. Jer, ona će verovatno biti prinudjena da, posle izlaska Velike Britanije, reducira dosadašnja finansijska sredstva iz EU – strukturnih fondova, od kojih posebno profitira istočna Evropa.

Ali, imajući u vidu obim i prirodu kineskih investicija, moglo bi to što izgleda kao dobar posao, da konačno dokusuri naš sistem otvorenog tržišta.

Evropa se, pri tome, nalazi u središtu: i kao čuvarka globalnog trgovinskog sistema (u odnosu na današnja protekcionistička uslovljavanja SAD), ali i kao rastući cilj kineskih investicija.

U početku su te investicije bile neophodno potrebne. Finansijska kriza je opteretila Evropu investicionim manjkom, koji se procenjuje na 330 milijardi evra. Kina je u tome videla svoju šansu i iskoristila je da svoje investicije u Evropi od 2010. godine poveća za 1500%.

Kao ubedjeni zagovornik slobodne trgovine, ja bih to u osnovi pozdravio kao blagoslov za evropsku ekonomiju.Medjutim, moglo bi se srčani zalaganje kontinenta za slobodnu trgovinu i otvoreno tržište pretvoriti u stratešku slabost.Rizici toksične kombinacije državnih firmi-imperija i agresivnih investicija u tehnološke i kritične infrastrukturne sektore Evrope ne sme da bude potcenjena.

Zavisnost već utiče na odluke

Masovne kineske novčane investicije u početku su se koncentrisale na infrastrukturne objekte u siromašnim evropskim ekonomijama na južnom rubu zone, koje su se otvarale preko krize u Portugaliji, Grčkoj, Italiji i Španiji.Gotovo polovina svih kineskih investicija otišla je 2015.godine samo u južne EU-države.

Te investicije su već uticale na spoljno-političke odluke EU.U junu 2017.godine razvodnile su EU-članice, u kojima su realizovane velike kineske investicije, uspešno jedno saopštenje, koje je kao nespojive s medjunarodnim pravom oznacavalo pretenzije Pekinga na morska prava i resurse u Južnom kineskom moru.I to nije bio jedinstven slucaj. Samo nekoliko nedelja ranije, Grčka je blokirala saopštenje kojim je kritikovano stanje ljudskih prava u Kini.Već to je trebalo da uznemiri EU- države, ali problem nije tu i prestao.U proteklim godinama pažnja je usmerena i na države severne Evrope, naročito na tamošnji tehnološki sektor.Zbog toga raste zabrinutost da se High-Tech investicije koriste kako bi se u potpunosti zaobišao već ionako labavo interpretirani embargo na oružje.

Inicijativa 16+1 je još jedna borbena linija u investicionoj ofanzivi Pekinga.Pored pregršti projekata, koji služe za prestiž, inicijativa je dosad dovela do malo suštinskih investicija u srednju i istočnu Evropu.Ali i samo njeno postojanje daje Kini mogućnost da zabije klin u pukotinu koja se širi izmedju istočnog i zapadnog dela EU.EU u tu podelu ne bi trebalo da upadne pospano i da reaguje kad bude suviše kasno i kad veći deo infrastrukture srednje i istočne Evrope postane zavisan od Kine.

Samo objekat kineskog protekcionizma

Srećom EU počinje polako da se budi.Podstaknuta zajedničkim pismom Berlina, Pariza i Rima u februaru 2017.godine EK je predložila jedan Screening-mehanizam kako bi se alarmiralo kod investicija u osetljive sektore.Ali time se stvarna iskušenja ne sagledavaju u potpunom obimu.Jedan evropski sistem ranog upozoravanja neće kompenzivati nedostatak nacionalnih Screening-pravila u 15 od 28 EU-država.Mere su delom dobrovoljne i mnogo su manje stroge od onih u državama G7.

U Japanu, na primer, saglasnost na velike investicije u osetljivim sektorima treba da da Ministarstvo finansija.U Velikoj Britaniji je donet nacrt zakona, prema kome će prag biti snižen i prošireni okviri za nadzor investicija.U SAD su preduzeta najmanje tri pokušaja u Kongresu kako bi se već stroga pravila tokom 2017.godine pooštrila.A čak i relativno skromni predlog EU – komisije, koji kod odlučivanja o investicijama ne predvidja nikakvo pravo veta, naišao je na otpor.

Kobna alijansa EU- članica zavisnih od galantnosti Pekinga, zajedno sa par severnih zagovornika slobodne trgovine, pokušala je da taj predlog blokira.Argument glasi: jedan suviše strog Screening-sistem vodi skrivenom protekvionizmu.

Ja zastupam upravo suprotan stav: ako mi ne budemo mogli da osiguramo da EU raspolaže jednim robustnim mehanizmom, učinićemo sebe objektom kineskog protekcionizma naročito u nekim našim osetljivim sektorima.

Pooštrena pravila za strane investicije nisu pokušaj uništavanja tržišta nego pokušaj da se zaštiti na pravilima zasnovan otvoren trgovinski sistem.

Pristup ne treba da bude crn ili beo.Evropske članice će se ustezati da važne odluke o investicijama u njihove nacionalne sektore prepuste EU.Ugovor o EU ne pruža za to jaku osnovu.Ali razvoj jednog preslabog EU okvira signalizirace Kini da podela Evrope može da funkcioniše.Najzad radi se o tome, kako će se Evropa pripremiti da učestvuje u oblikovanju vekovnog dila izmedju slobodne trgovine i ekstenzivnih ambicija Kine.Kako bi se ojačala pozicija Evrope kao poslednjeg bastiona slobodne i otvorene trgovine, nas moto mora da glasi:trgovina mora da ostane fair, da bi ostala slobodna.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com