Australija: Preživeti sobodnu trgovinu sa Kinom

Kineski predsednik Si Djinping i australijski premijer Toni Ebot potpisali su „najbolji ugovor svih vremena“, kako je rekao Ebot, koji će SAD i EU pokazati da slobodna trgovina sa drugom po veličini privredom na svetu ne boli. Jer, ima neko sa kime nosioci globalnih tendencija-SAD i EU- nisu radi da otvore granice. Zato im se Kina približava malim koracima i bilateralnim ugovorima o slobodnoj trgovini sa jednom po jednom zemljom van domašaja SAD i EU.

Kini i Australiji trebalo je deset godina da stignu do ovog istorijskog cilja, ali sada su tu. U narednih nekoliko godina, prema tom ugovoru, biće izmedju Kine i Australija ukinute sasvim carine na australijsko mleko, juneće meso i vino, a kineskim investitorima biće omogućeno ulaganje u australijski sirovinski sektor, telekomunikacije, medije , pa čak i odbrambenu industriju.

Trgovinska razmena izmedju Australije i Kine prošle godine je iznosila 130 milijardi dolara, a učešće kineskih investitora u ukupnim investicijama u Australiji iznosilo je samo 1,3 odsto.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com