Kostić protiv smanjivanja subvencija poljoprivredi

Vlasnik i predsednik MK grupe Miodrag Kostić ocenio je da će najavljeno smanjenje subvencija u poljoprivredi imati loše posledice i izrazio žaljenje što država podsticaje poljoprivrednoj proizvodnji i dalje tretira kao socijalnu, a ne razvojnu kategoriju.

„U ukupnom prihodu prosečnog farmera u Evropskoj uniji, subvencije učestvuju 34 odsto, a u Srbiji četiri odsto“, kazao je Kostić na konferenciji Beogradske berze u Beogradu.

On je naveo da su za 40 godina takvih podsticaja evropski farmeri izgradili ozbiljnu infrastrukturu koju srpski pljoprivrednici ne mogu da dostignu, a vlada sada još najavljuje smanjenje subvencija.

Kostić je kazao da se slaže da je način subvencionisanja po hektaru obradive površine nefunkcionalan i istakao da bi trebalo da se subvencije daju po proizvedenim količinama.

„Uspešniji proivodjači trebalo bi da dobiju veće podsticaje“, rekao je Kostić i dodao da, ako treba da se pomognu siromašniji poljoprivrednici, to ne treba da se radi preko subvencija Ministarstva poljoprivrede, već uz pomoć Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

 

Beta

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com